DRUŠTVOIzdvojeno

TRG ISPUNJEN MLADOŠĆU – 220 MATURANATA PLESALO KVADRILU

Maturanti SMŠ “Ivan Goran Kovačić” danas su, 12. put, plesali maturski ples, kvadril i tako se pridružili vršnjacima u gradovima širom naše države i Evrope. Uz zvuke Štrausove kompozicije “Slijepi miš” plesalo je 220 učenika koji su činili 55 četvorki, a kvadrilom je rukovodila Ana Ercegović.

Poštujući veliki jubilej, 50. godina Praznika mimoze, maturanti su imali žute i zelene majice. Neizostavni dio koreografije bili su i kišobrani, ovog puta crveni, kao i pištaljke.

„Herceg Novi i ovog maja u svijet šalje sliku  mladosti, ljepote i zajedništva“, poručila je sekretarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, Ana Zambelić Pištalo obraćajući se maturantima, profesorima, brojnim okupljenim roditeljima, rodbini, prijateljima.

Kako je kazala, svima koji su danas bili na centralnom gradskom trgu jasno je zašto je Opština saradnik Srednjoj mješovitoj školi „Ivan Goran Kovačić“ od početka održavanja ove manifestacije u našem gradu 2008. godine.

„Ovo je jedan od projekata koji radosno podržavamo  jer slavi mladost i povezivanje sa cijelom Evropom. Herceg Novi ima mlade ljude pune potencijala, a veliki broj njih je danas ujedinjen u ljepoti plesa.  Nastojaćemo, kao i do sada, da kroz različite aktivnosti podržavamo mlade, perspektivne Novljanke i Novljane. Učiniti Herceg Novi gradom po mjeri mladih, koji nudi kvalitet i mogućnosti, to je naš osnovni zadatak i obaveza”, kazala je sekretarka za kulturu.

Obraćajući se maturantima, Zambelić Pištalo im je riječima čuvenog Mike Antića poželjela da ”ne žive dužnosti, nego nadahnuća” i zaključila: ”Vi ste dio plesa za Ginisa, a mi vjerujemo da je pred vama cijeli život obaranja rekorda i postizanja sjajnih rezultata, ličnih i profesionalnih. Napredovaćete radom i trudom, čuvajući iskonske vrijednosti  i težnju ka dobroti , ljepoti i slozi, kojima ste nas danas obasjali”.

Bila je čast učiti čitavu generaciju da pleše kvadrilu, tim koracima koji nisu komplikovani, a opet su simpatični kada masa pleše, kayala je Ana Ercegović.

-Čast je velika prije svega što treniram u KSC „Dianu“, gdje učimo sve vrste plesova, čiji sam član.  Nama profesionalnim plesačima je nekada teško da shvatimo kada neko ne može da nauči plesni korak, tako da je bilo simpatičnih situacija kada nisu mogli da ponove te korake ili ih pogrešno urade, u svakom slučaju simpatično. „Krali“ smo časove fizičkog kako bi učili da plešemo kvadrilu. Ovo nam je zadnji školski dan. Tu smo sa profesorima i drugarima sa kojima smo proveli najljepše školske dane, emocije su pomiješane. Ovo je dan koji nas povezuje sa maturantima iz drugih gradova Evrope, da smo jednaki, da se volimo da nema rasizma, da vlada ljubav i da se dan obilježi kao poseban, kayala je Ercegović.

SMŠ “Ivan Goran Kovačić” je od 16. maja 2008. godine dio ovog lijepog događaja kojem se raduju i maturanti i građani Herceg Novog, da u srcu grada zaplešu uz zvuke Štrausove kompozicije “Slijepi miš”. Te godine oboren je Ginisov rekord u najvećem sinhronom plesu sa 27 040 učesnika. Još jednom su naši maturanti bili dio Ginisovog rekorda 2011. godine kada je bilo 33.202 plesača.

Do sada je u ovoj manifestaciji učestvovalo oko 400.000  maturanata iz više od 100 evropskih gradova. Svi maturanti plešu istu koreografiju u isto vrijeme, a muzika se emituje preko satelitskog radija. Svi zajedno dio su projekta Evropa pleše sa istim ciljem, povezivanje i saradnja, ali i širenje zajedništva, ljubavi i mira.

Generalni sponzor manifestacije od osnivanja do danas je Opština Herceg Novi, tehničku podršku pruža Bojan Cicak, za obezbjeđenje je zadužen SAB security Miljanić, a zahvalnost upućuju i štampariji Fiat kao i JUK Herceg fest koja je omogućila prostor na Kanli kuli gdje će maturanti nastaviti druženje.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com