IzdvojenoKultura

TRAJU PROBE PRED PREMIJERU OPERE “LA SERVA PARDONA” ZAKAZANU ZA 9. MAJ

Naredne sedmice,  9. maja  u našem gradu biće održana  crnogorska premijera opere „La serva padrona“ – “Služavka gospodarica” Đovanija Paizijela, u produkciji „Operosa festivala“, a  probe su  u toku u dvorani „Park“.

Operu režira mladi reditelj Vladan Đurković iz Beograda, a učesnici kao i mentori se mijenjaju sa promjenom države, kako bi bila pružena šansa što većem broju mladih da učestvuju u ovom projektu. Osim  premijere u Herceg Novom 9. maja u 20 sati, koncerti će biti održani u Kotoru i Podgorici, a prvi ciklus biće završen u novembru u Srbiji.

Riječ je, da podsjetimo  o nastavku  projekta „Young@Opera“  i programu koji edukuje i podržava mlade operske umjetnike i promoviše razvoj regionalnih i lokalnih operskih mogućnosti. Najbolji aplikanti odabrani su  kao dio umjetničkog tima za Paizijelovu operu “La Serva Padrona”, kao i za novokreiranu operu “NOVA”.  Oni će nastupati u 12 gradova u tri različite zemlje: Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Projekat je pokrenut u okviru  Operose, operskiog i festivala  klasične muzike koji je osnovala mecosopran Katherine Haataja 2006. godine

Nakon opere “Romeo i Julija“  kioja je izvedena  u  Porto Montenegru, Operosa Montenegro Opera Festival se godinama  održava u Herceg Novom, na tvrđavi Forte Mare i  Kanli Kuli. Ima  i zvanje Evropskog festivala .

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com