IzdvojenoKultura

TRAGANJE ZA SMISLOM: NA PRIMJERIMA TESLE, PUPINA, MILANKOVIĆA I U KAZIVANJIMA VLADETE JEROTIĆA

Program „Traganje za smislom“ u organizaciji „Herceg Fest“  udružio je sinoć  u Dvorani Park izuzetne autore,  istoričarku nauke Aleksandru Ninković Tašić i novinara urednika izdavačke kuće i emisije „Agape“  Aleksandra Gajšeka, te veoma pažljivu novsku publiku kojoj su predstavljene  knjige „Biografije Nikole Tesle i Mihajla Pupina“ i „Zvezdobrojci“  i četiri  antologije nastale na osnovu emisija  „Agape“ .

Spriječen da doputuje u Herceg Novi, video porukom obratio se publici  Arno Gujon autor knjige  „Svi moji putevi vode ka Srbiji“. On je istakao da veoma voli da dođe u Crnu Goru, a posebno kada je u društvu mališana sa Kosmeta koje redovno dovodi na ljetovanje, a koji su ga, kako je istakao, naučili šta znači sloboda. Neobičnu  ispovjest mladog Francuza koji je odbio da radi za čuveni Loreal a osnovao humanitarnu organizaciju Solidarnost za Kosovo,  objašnjavajući da bi u Lorealu bio strašno bogat a ljudima bi pružio samo mogućnost kozmetičkih promjena, a kroz humanitarni rad postaje duhovno  bogat jer pomaže onome kome je potrebno da zaista živi bolje, nastavio je Aleksandar Gajšek  svjedočeći o vlastitom  preobražaju.

On je, kako je rekao Gajšek započeo u Manastiru Savina, u susretu sa ocem Justinom, nastavljen je tokom obilaska Hilandara pa u manastiru Prohor Pčinjski nakon čega njegov život više nikada nije bio isti. Taj preobražaj rezultirao je serijalom „Agape“ u kojem mu je saradnik Vladeta Jerotić a samo neki od sagovornika bili su Dušan Kovačević, Emir Kusturica, Raša Popov ali i ljudi koje svakodnevno srećemo.Gajšekovo kazivanje završeno je definicijom kulture koja je proistekla iz zabilježenih razgovora, prvenstveno sa Jerotićem.

-Jedan dragocen čovek u tom intervjuu daje svima nama hrabrosti, i podstrekuje nas da, iako za sebe smatramo da smo mediokriteti i da nemamo Bog zna  kakve darove, da ličnim trudom i te kako možemo mnogo ako smo u sferi kulture. Jer, na pitanje „šta je kultura“ on kaže: religija, folozofija i umetnost. Čak, Emir Kusturica ide tako daleko pa kaže – kultura je Bog. I, zaista ja mislim da nam je Bog dao kulturu ne bismo li došli nekako do njega, do tih božanskih visina.

Aleksandra Ninković Tašić je svojim kazivanjem  rušila priče  o rivalitetu i svađama dva genijalna naučnika Mihajla Pupina i Nikole Tesle, a  kazivanju  o njihovom zajedničkom putu i zalaganju za nauku i svoj narod pridružila i trećeg velikana Milutina Milankovića,  jer su sva trojica, kako je navela,  samouvjereno  pomjerali granice znanja i pokretali tehnološke revolucije.

-Različite ličnosti, različite borbe, a izvorišta ista, tradicija na koju se oslanjaju ista, zvezdani svod isti. Sva trojica su bila spremna  da se žrtvuju i da se odreknu svih udobnosti života, da bi činili opšte dobro, najviše da bi činili dobro svom narodu.

Tašić je podsjetila i na poslednji susret  Pupina i Tesle, apostrofirajući i tada da su se njihove sudbine preplitale, da su se podržavali dijelili isto naslijeđe i ljudske vrijednosti, da su kao i Milanković dijelili  isti idealizam i ulivali ga u nauku a snagu crpili iz božanskog i duhovnog nadahnuća i vjere u dobro u ljudima.

Medijator programa  bio je  Špiro Živković, a skoro jednoipočasovna promocija završena je citatom koji potpisuje Milutin Milanković:  Imetak može imati različite oblike, pa ne mora biti uvek materijalan, nego sme da bude i duhovni. Ako dozvolite i taj njegov oblik, onda i kao beskućnik neću biti sirotinja.

 

ReplyForward

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com