IzdvojenoKultura

TOPLA „STANIŠTA“  SONJE MALAVRAZIĆ U GALERIJI „SJU RAJDER“ – ŽIVOT UMJETNOSTI I UMJETNOST ŽIVOTA

Sonja Malavrazić, Novljanka slikarka i radofonski stvaralac, predstavila se sinoć hercegnovskoj likovnoj publici u Galeriji „Sue Ryder“  izložbom skulptura „Staništa“, poručivši da je  ovim ciklusom željela da istakne prošlost i nagovijesti neizvjesnu budućnost.

Skulpture za izložbu „Staništa“ nastajale su u hercegnovskom Starom gradu u Ljubinom vrtu – a nekonvencionalni  skulptorski materijal: plastične boce, novinsku hartiju, žice, granje, likru, Sonja Malavrazić je lijepila, uplitala, rezala, bojila uljanim i akrilnim bojama . Tako je  stvarala sliku van slike i zamku za svjetlost, jer se doživljaj skulptura dok trepnete okom mijenja, rekao je  Voislav Vojo Bulatović koji je izložbu otvorio.

-Suočili smo se sa nečim  što je  poslednjih decenija, vrlo čest termin u likovnoj kritici – slika van slike. Iako su ovi radovi  po nekoj definiciji najbliži asamblažu, iako ih je Sonja nazvala skulpturama, meni je bliži ovaj termin “slike van slike”. Zašto? Zato što se, gledajući radove Sonje Malavrazić unazad nekoliko decenija, u njima stalno osećao taj energetski naboj, neki korak pre eksplozije i na kraju su slike eksplodirale i pretvorile se u ovo što vidimo na ovoj izložbi. Ono što mene posebno provocira kada su ovi radovi u pitanju je što je ovo možda početak kraja istorije savremene umetnosti. Zašto to mislim? Savremena umetnost je jednostavno  dokinula dihotomiju lepog i ružnog. Mi ne možemo da govorimo o lepom bez ružnog, niti o ružnom bez lepog. Savremena umetnost je  dokinula dvodimenzionalnost, a pre svega mislim na likovnu umetnost. Ovaj trenutak je zapravo potpuni iskorak nekadašnje avangarde. Kad govorimo o lepome uvek dolazimo do onog trenutaka kada lepo prestaje. Kada se početkom prošlog veka pojavila avangarda, kada se pojavio ekspresionizam -to je bilo ružno. Mi se danas oduševljevamo lepotom umetničkih radova kojih su se naši očevi i majke zgražavali. Ta digresija je važna za ovo što ću reći. Sonjini radovi su izašli van druge dimenzije, ušli su u treću dimenziju i suočili nas, ne sa umetnošću nego sa celovitošću . Ovde se prvo suočavamo sa našom stvarnošću koja je i umetnost i otpad . I lepota i ružnoća. Ne verujem da ćete iz ovog prostora izaći bez emocije. Ta emocija će ostati u vama i bićete suočeni sa preispitivanjem, bićete primorani  čak i da postavite ono suštinsko pitanje – da li je ovo umetnost?  A, ovo jeste više od umetnosti. Ovo je život umetnosti i umetnost života!

Sonja Malavrazić je priznala da se sa odabranim materijalima borila, nalazila sa njima na sredini puta, ali je uvijek, računala na svoj  slikarski kolorit .

-Kontakt sa drevnošću sam uspostavila preko boja, jer su skulpture bile bojene i u Starom Egiptu, u Mesopotamiji i u antičkoj Grčkoj, samo što je boja vremenom izbledela, pa antičke skulpture danas doživljavamo bez nje. Mislila sam, međutim, i na budućnost, koja je neizvesna, i zato u pojedinim mojim skulpturama “Staništa” ima nečeg antiutopijskog i pretećeg. Naravno da bih želela da takvu budućnost izbegnemo, posebno u ovom trenutku ličnog zadovoljstva koje osećam zato što je jedan posao završen, rekla je Malavrazić, uz zahvalnost sjajnoj galeristkinji Ljilji Marinović.

U neposrednoj i srdačnoj atmosferi koja je vladala na otvaranju izložbe, možda i zbog toga što su umjetnicu, uz brojnu publiku, podržale i prijateljice iz  gimnazijskih dana, posjetiocima  se obratio i njihov profesor  Lazar Seferović. Uz pohvalu Ljiljani Marinović koja je od Galerije „Sju Rajder“ napravila „mali hram umjetnosti“,  Seferović je  istakao  da Sonjine skulpture nije ranije vidio ali da zna da je oduvijek stvarala.

-Ona se bavila skulpturom, nešto poput našeg velikog Voja Stanića. Vojo je u 34.  počeo da slika a prije toga je bio skulptor, a sad naša Sonja postaje i poznati skulptor. Sonja je u svijetu, prije svega u  srpskoj umjetnosti, ali i jugoslovenskoj,  bila veliko i priznato ime i ostala je to. Sada se ponovo rađa kao feniks iz pepela sa svojim novim djelima. Ja imam osjećaj, u ovom spletu, kao da se ljubavni par ukrstio u krajnosti egzibicije i zbog toga bih ga nazvao veče ljubavi, poručio je Seferović. Sonja Malavrazić diplomirala je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka, a potom završila i Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, na kome je i magistrirala. Iza nje je 12 samostalnih izložbi,  kao radiofonski stvaralac oglašavala se na Drugom programu Radio Beograda 25 godina  uređujući emisiju “Riznica”. U obje  stvaralačke oblasti nagrađivana je  od kolega i od stručnih žirija.  Skulpture Sonje Malavrazić u  Galeriji “Sue Ryder”  možete pogledati do kraja decembra.

V.Vujnović

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com