Turizam

TO HN: U HERCEG NOVOM BORAVI 31% VIŠE TURISTA

Na teritoriji naše opštine trenutno boravi 4 119 registrovanih gostiju što je za 31% više u odnosu na isti period prošle godine, saopštavaju iz Turističke organizacije Herceg Novi.

-Od ukupnog broj gostiju, njih 2 516 je smješteno u hotelima, a 1 603 je u domaćinstvima, dok u autokampovima i hostelima još uvijek nema turista. Najveći broj prijavljenih gostiju u Herceg Novom su stranci, kojih je čak 3 720 od čega je 2 129 u hotelima, a ostalih 1 049 su smješteni u domaćinstvima.

Kako ističu iz gradske TO, u odnosu na lani, ovo značajno povećanje broja gostiju u gradu je u skladu sa trendom permanentnog porasta posjete koja se bilježi iz vikenda u vikend od početka godine i rezultat je pojačanog marketinga cjelokupne destinacije.

Posjetom su zadovoljni i hotelijeri, jer je sezona počela dosta ranije nego prethodnih godina.

U hotelu Palmon bay u Igalu se od kraja marta smjenjuju turisti sa zapadnoevropskog tržišta, kaže Božidar Draganić, predsjednik odbora direktora kompanije Primorje u okviru koje posluje hotel.

-Predsezona je odlično počela, tokom glavne sezone imaćemo pune kapacitete, a dobre su najave i za postsezonu- kaže Draganić, najavljujući da će hotel   biti otvoren cijele godine.

Hoteli Delfin i Park u Bijeloj koji posluju u okviru kompanije Carine takođe bilježe odličnu popunjenost, kaže vlasnik kompanije Čedo Popović.

-Hotel Delfin koji ima 200 soba je pun, nema slobodnih kreveta a zadovoljni smo posjetom i u hotelu Park čiji kapaciteti su 253 sobe. Ove godine smo, osim saradnje sa francuskim i njemačkim turoperatorima, ostvarili saradnju i sa poljskim, te u našim hotelima borave gosti i iz te zemlje- kaže Popović. Prema njegovim riječima sezona u Parku je počela krajem marta, a u Delfinu oko 10. aprila, a trajaće prema najavama do kraja novembra.

U drugoj fazi  Instituta Igalo je 367 gostiju iz Norveške, Holandije, Njemačke, a juče je stigla i prva grupa gostiju iz Švedske. U starijem zdanju Instituta je 300 gostiju, od kojih je najviše korisnika Fonda zdravstva.  U prvoj fazi je počeo i program sa Fondom PIO, a trenutno ga koristi 55 penzionera.  Soliter prve faze biće otvoren 10. maja kada stiže i prva grupa iz sindikalnog programa Rekra.

-Oko 200 penzionera takođe će biti u tom objektu od 13. maja, tako da će svi kapaciteti Instituta biti popunjeni- kaže direktor marketinga Nikola Mračević.

Cijene smještaja veće nego lani

Kako navode naši sagovornici cijene su za ovo ljeto nešto povećane u odnosu na prethodna.

Draganić objašnjava da su na veću tražnju odgovorili i većim cijenama, ali da nije riječ o značajnijem rastu.

Do korekcije cijena za ovu godinu došlo je i u hotelima u Bijeloj. Po riječima Čeda Popovića, za Delfin oko pet procenata a za Park “nešto više jer je riječ o novom objektu”.

U Institutu Igalo, kako kaže Nikola Mračević, cijene usluga neznatno su povećane zbog uvećanja PDV-a, odnosno za euro do euro i po zavisno od vrste smještaja i usluge koju pružaju.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com