IzdvojenoTurizam

TO HN PREDSTAVILA PONUDU NA SAJMU U ŠTOKHOLMU

Turistička organizacija Herceg Novi nastupila je na Panorama World Festival – Stockholm održanom 17. i 18. februara. Na sajmu u Štokholmu koji za područje Crne Gore organizovala TO Budve, učestvovale su još i TO Tivat i TO Podgorica kao i privredni subjekti iz Budve i Podgorice.

Na sajmu u Štokholmu čija je tema turizam, kultura i gastronomija, učestvovalo je 150 izlagača, uglavnom predstavnici receptivnih destinacija sa privredom kao i najvažniji turoperatori na području Skandinavije poput TUI i APOLO. Zemlje partneri ovogodišnjeg sajma u Štokholmu su bile Grčka i Španija koje su i dominirale sa predstavnicima na više od dvadeset različitih štandova.

Tokom dva dana sajam je posjetilo preko 20.000 posjetilaca, a pokazano je veliko interesovanje za štand Crne Gore. Posjetioci zajedničkog štanda naše zemlje uglavnom su imali predznanje o državi, mali broj je već i posjetio Crnu Goru, a većina je nakon male prezentacije, potvrdila dolazak u bliskoj budućnosti

U prilog odlukama da se posjeti Crna Gora svakako idu dva low cost leta sedmično Podgorica – Stokholm, kompanije Ryanir, kao i čarter letovi koje tokom ljeta za tivatski aerodrom organizuju turoperatori Tomas Cook i TUI. Dok Herceg Novom kao destinaciji dodatnu interesantnost skandinavskom tržištu donosi i činjenica blizine aerodroma Čilipi sa kojim sarađuju skandinavske avio kompanije Norwegian Airlines, SAS i Corendon.

Sajmu je prethodio veliki turistički forum gdje su brojni turistički analitičari i čelnici privrede održali prezentacije na temu trendova među švedskim turistima sa osvrtom na područje Skandinavije. Interesantni podaci iznešeni na predavanjima ukazuju da čak 88% Šveđana putuje u inostranstvo, da ih trećina putuje čak tri puta godišnje i da uglavnom odsjedaju u hotelima. Takođe je interesantna činjenica da 85% Šveđana rezerviše svoja putovanja online, da ih je značajan broj motivsanih suncem, morem, kulturom i sportom prilikom odabira destinacije. Švedski turopaeratori takođe ukazuju da je najveći broj turista iz Švedske preko 65 godina starosti i na njih treba da se obrati najveća pažnja, jer troše najviše i najviše odsjedaju u hotelima, ostvare najviše putovanja u godini i najmanje jedanput godišnje odlaze na daleko putovanje.

Ono što isto može biti argument crnogorske ponude je da Šveđani vole da posjećuju vinske i gastronomske ture, te da je u porastu tražnja za fitness turizmom, a ključne riječ su zdrav život i organska hrana. Na sajmu u Štokholmu prema istraživanju je konstatovano da Šveđani Herceg Novi i Crnu Goru gledaju kao sigurnu destinaciju, čemu doprinosi dobra povezanost i prisustvo turoperatora.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com