EkonomijaIzdvojeno

TENDER ZA INSTITUT IGALO PROGLAŠEN NEUSPJELIM

Savjet za privatizaciju nije prihvatio izvještaj Tenderske komisije za privatizaciju o rezultatima pregovora za zaključenje ugovora za prodaju 56,5 odsto akcijskog kapitala Instituta “Dr Simo Milošević”.

– Savjet je zadužio tendersku komisiju da donese odluku o proglašenju tendera neuspjelim, što je bio plod duge i konstruktivne diskusije na sjednici – saopšteno je iz Vlade.

Pregovori o prodaji Instituta Igalo vođeni su sa konzorcijumom Phillibert i Ville Oliva uvlasništvu biznismenaŽarka Rakčevića.

Kako je saopšteno iz Vlade konstatovano je da jedna dospjela ponuda za kupovinu akcija, nije obezbijedila konkurenciju, te da je došlo do značajnih promjena kako na globalnom tržištu tako i u ekonomskom, finansijskom i pravnom sistemu Crne Gore koje otvaraju nove mogućnosti za valorizaciju nespornog resursa Instituta “Dr Simo Milošević”.

– U narednom periodu nadležni resori će razotriti mogućnosti i budući proces vlaorizacije Instituta s obzirom na izuzetan razvojni potencijal koji zdravstveni turizam ima u Crnoj Gori –  saopšteno je iz Vlade.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte usvojio je odluku o planu privatizacije za 2020. godinu.

– Ovogodišnji plan privatizacije uključuje samo metode klasične privatizacije, ali ne i valorizaciju turističkih lokaliteta i privrednih društava zbog novih mogućnosti koje daje nedavno usvojeni Zakon o privatno javnom partnerstvu – precizirano je iz Vlade.

Savjet je predložio Vladi da se ove godine počne priprema i realizacija javnih tendera za privatizaciju: hotelske grupe “Budvanska rivijera” AD Budva i to kroz prodaju akcija nakon restrukturiranja.

Predložena je i privatizacija “Castello Montenegro” AD – Pljevlja, kroz prodaju akcija, kao i “Instituta za crnu metalurgiju” AD – Nikšić.
Savjet Vladi predlaže i da nastavi sa pripremom i realizacijom javnog tendera za prodaju lokacija bivše vojne kasarne “Radoje Dakić” na Žabljaku.

Putem berze biće ponuđene se akcije sljedećih društava AD “Agrotransport” – Podgorica; AD “Metal produkt”,AD “Montenegroturist”, “Crnagoracoop”, “Novi duvanski kombinat” i “Kotor projekt” AD – Kotor

1 komentar

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com