Društvo

SVJETSKI JE DAN ROMA

Oko 10.000 Roma živi u Crnoj Gori, a umrežavanjem svih institucija i organizacija, uz podršku i pomoć koja se inače pruža, može se značajno promjeniti stanje u romskoj zajednici za kratko vrijeme, kazao je povodom Svjetskog dana Roma, za Radio Herceg Novi predsjednik NVO Mladi Romi Samir Jaha.

Od osnivanja, NVO “Mladi Romi”, sprovodi projekte koji su podržani od međunarodnih fondova sa ciljem da unaprijede položaj Roma u oblastima obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja, zdravstvene zaštite, ali i spriječavanja diskriminacije i smanjenju predrasuda. Prema riječima Samira Jahe, u toku je šest projekata koji se uglavnom odnose na jačanje kapaciteta osnaživanja romske zajednice, a istovremeno prate ono što se sprovodi po pitanju inkluzije Roma na nivou Crne Gore.

-Položaj Roma u Herceg Novom je bolji u poređenju sa ostalim u Crnoj Gori. Projekat koji je trenutno vezan za hercegnovsku opštinu je “Romacted” koji sprovodimo u saradnji sa Savjetom Evrope. Kroz taj projekat biće urađen Lokalni akcioni plan. Formirana je i radna grupa od različitih predstavnika institucija, koja treba da sačini dokument i da kasnije u saradnji sa civilnim sektorom, međunarodnom zajednicom i Vladom, radimo na primjeni. Očekujem da će to biti projekat koji će u punom smislu donijeti benefite romskoj zajednici. S obzirom na to da se projekat “Romacted” sprovodi u sedam opština u državi, namjera nam je i da formiramo male radne grupe unutar romske zajednice koje će ukazivati na probleme.

Posebnu pažnju u ovoj organizaciji posvećuju obrazovanju. Oko 1.800 učenika u je osnovnim, 115 u srednjim, dok je studenata oko 15.  U toku je trogodišnji projekat “Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada” koji sprovode sa Romskim obrazovnim fondom, a u cilju povećanja stope završavanja srednje škole, nastavka obrazovanja i upisivanje Fakulteta.

-Ove godine 22  učenika  završava srednju školu. Onima koji iskažu interesovanje za zapošljavanjem posredovaćemo za njihovo stažiranje kod određenih poslodavaca, tako što će im biti obezbjeđena finansijska sredstva kao vid motivacije. Oni koji budu željeli da nastave školovanje takođe će dobiti podršku i posredovaćemo u obezbjeđivanju stipendija. Kroz projekat smo angažovali oko 35 mentora na nivou Crne Gore. Više energije i akcije moramo uložiti da bi se povećao broj studenata, istakao je Jaha.

Podsjećamo, NVO Mladi Romi osnovana je 2005. godine u Herceg Novom, a godinu kasnije otvorena je i kancelarija u Podgorici. Prema riječima Jahe sa Opštinom Herceg Novi postoji kontinuirana saradnja.

-Očekujem da ćemo kroz projekat “Romacted” riješiti probleme i naših stanovnika  u Meljinama. U planu nam je da učvrstimo i našu kancelariju Romskog centra i da nekoga iz redova romske zajednice zaposlimo u opštini, naveo je Jaha.

Svjetski dan Roma obilježava se povodom Prvog svjetskog kongresa Roma, održanog 8. aprila 1971. godine u Londonu, i smatra se jednim od najvažnijih događaja u istoriji tog naroda. Na kongresu su usvojene odluke o romskoj zastavi, himni, jeziku i službenim prihvatanjem naziva Rom, što znači čovjek.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com