Društvo

SVJETSKI DAN ROMA: FORUM TEATAR “DA SI NA MOM MJESTU” U DVORANI PARK

Svjetski je dan Roma. Tim povodom u okviru projekta „Pobijedi svoju predrasudu!” NVO Mladi Romi u saradnji sa Debatnim klubom Fakulteta Političkih Nauka „Agora” danas u Dvorani “Park” u 18 sati organizuje Forum teatar pod nazivom ,, Da si na mom mjestu”.

Forum teatar je interaktivni igrokaz kojim se nastoji ukazati na neki problem koji postoji u zajednici. Kroz život dvije romske porodice biće predstavljeno nekoliko uobičajenih situacija sa kojima su se suočili makar jednom u životu. Publika, će imati priliku da svojim učešćem u samoj predstavi i u diskusijama da svoj doprinos savladavanju uobičajenih predrasuda koje postoje u našem društvu kada su u pitanju Romi.

-Forum teatar će predstaviti društveni, privatni, poslovni i emotivni život Roma i uticaj kojim većinska zajednica na određeni način guši, ograničava i narušava integritet njihove zajednice kao i integritet pojedinaca iz te zajednice. Doprinos publike od ključnog je značaja za uspješnost Forum teatra i naše namjere su da doprinesemo pozitivnoj promjeni društvene svijesti i pobijeđivanje predrasuda koje postoje kada je romska populacija u pitanju, saopšteno je iz NVO “Mladi Romi”

„Pobijedi svoju predrasudu!” je projekat finansiran od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici i usmjeren je na podizanje svijesti studenata i srednjoškolaca u Crnoj Gori o neophodnosti suzbijanja diskriminacije, rasizma i negativnih predrasada koje se vezuju za romsku populaciju.

Svjetski dan Roma, 8. april, obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u istoriji romskog naroda.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com