DruštvoIzdvojeno

SVETOSAVSKA AKADEMIJA:PRAZNIK DUHOVNOG JEDINSTVA PRAVOSLAVNIH VJERNIKA

Herceg Novi se ponosi svojom svetosavskom tradicijom koja nas je večeras okupila u ovolikom broju. Od svih eparhija Srpske pravoslavne crkve u nekadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, prema dostupnim podacima, najveći broj hramova posvećenih Svetom Savi je bio u Bokokotorskoj eparhiji. Na ovoj teritoriji Sveti Sava je 1219. godine ustanovio sjedište Zetske episkopije. Danas je na području Boke osam hramova posvećenih ovom svecu, među kojima je najveća novska svetinja manastir Savina -kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić,  na Svetosavskoj akademiji koja još traje na glavnom gradskom trgu.

On je podsjetio i da  mnogi toponimi, običaji i narodna predanja jasno govore da je duhovnost  u Boki i Herceg Novom neodvojivo povezana sa Svetim Savom.

-To je mogao da osjeti svako ko se sinoć našao pred Manastirom Savina, gdje su se simbolično, susretom dva krsta ujedinili veliki sveci našega naroda, Sveti Sava i Sveti Petar Cetinjski.  Večeras smo opet zajedno-slavimo prosvetitelja i sveca koji je svojom čvrstom vjerom i ljubavlju povezivao ljude i osvjetljavao im životne puteve. Ovo je praznik duhovnog jedinstva svih pravoslavnih vjernika ma gdje se nalazili. U to jedinstvo posebno smo se uvjerili proteklih dana, tokom kojih su stizale nebrojene poruke iz cijelog svijeta-poruke podrške za sve vjernike ujedinjene u želji da odbrane svetinje-rekao je Katić.

Ova akademija, poručio je on,  sabira snagu i ujedinjuje dušu vjernog naroda u Herceg Novom, prvoj opštini koja je nosilac ordena Svetog Save prvog stepena.

-Taj orden nas dodatno obavezuje na doprinos životu i misioji Crkve, na poštovanje svih vrijednosti koje je Sveti Sava ugradio u moral i tradiciju našeg naroda.

Večeras, po ko zna koji put, Herceg Novi mirno i dostojanstveno poručuje da će nastaviti hod ka odbrani onoga što mu je sveto. Vođen učenjem  Svetog  Save, vjerni narod ostaje u podvigu ka dobrom- kazao je Katić i poručio da je zbog toga opštinsko rukovodstvo svih ovih dana uz svoje građane te da će ostati uz njih, uvjereni da  donosioci “sramnog Zakona o slobodi vjeroispovjesti ne mogu ostati gluvi na otpor naroda iz svih djelova Crne Gore”.

Umirovljeni vladika zahumsko – hercegovački Atanasije je blagoslovio akademiju.

On je govorio  izvod iz besjede Svetoga Save o pravoj vjeri koju je održao vladikama u Žiči 1221. godine na Spasovdan,  vrativši se iz Nikeje, iz Male Azije gdje je postao arhiepiskop.

-Apostolsko premstvo, blagodat episkopstva  i prave vjere,  nasleđe crkve je da držimo sabor sa svim svetima,e to je pravoslavlje. Svaki od nas treba slobodno da vjeruje, da se moli svima svetima, da u sebi drži sabor sa svima svetima. To je zajednica Duha svetoga u pravoj vjeri u blagodeti Hristovoj ljubavi Boga oca. To je Sveti Sava predavao u Žiči na Spasovdan. Zato je poglavar naše crkve, nezamjenljivi arhiepiskop,praktično patrijarh,  poglavar srpske crkve u svim srpskim i pomorskim zemljama, mi danas kažemo u primorskim, tako da obuhvata i  ove zemlje koje su se političke odvojile ali nisu srpski narod pocijepale. Vi u Herceg Novom  to najbolje svjedočite. Sam Herceg Novi je  Hercegovina Svetoga Save -poručio je vladika Atanasije.

Predjsednik topaljske crkvene opštine Zoran Lazarević kazao je da  je vladiku Atanasija  i mitropolita  Amfilohija  dopalo  i da siju i da žanju.

-Oni su sijali decenijama i njihovi plodovi su širom vaseljenje. Znamo ih i ponosni smo na njih ali u svom tom vremenu nismo primjetili i vidjeli njivu, a njiva ste vi, ta uzorana njiva najveći plod njihovog rada -rekao je Lazarević.

Zahvalio je svima koji su stvorili uslove  da u Herceg Novom bude upravo ovako kao što je danas, crkvenim  horovima, “jer oni svojim postojanjem najviše govore o našoj duhovojoj i kulturnoj vertikali”, Oliveri Doklestić i  SPKD Prosvjeta, učenicima škole vjeronauke, akademicima.

-Sve naše liturgije, svi naši sabori postali su proslavljanje 800 godina postojanja SPC. I mi to radimo i dalje. Samo nam je neko nametnuo određene detalje na osnovu kojih smo se mi odredili. Šta je akademija?  Akademija bi trebalo da je institucija znanja, a znanje bi trebalo da se stiče i primjenjuje. Da bi ste ga i stekli i primjenili potrebno je da budete slobodni. Danas vi akademici širom CG jeste taj eliksir, najslobodniji dio CG koji odavno ili nikada nije postojao u CG. Vi slobodno hodite ovom državom,  saborno svjesni da svojom slobodom ne smijete da ugrožavate druge. Da bi bili akademici morate da imate osjećaj pravde. Mi za ove događaje kažemo da se borimo protiv nepravde. Ja kažem da to nije baš najtačnije, jer kada se borite protiv nepravde možete da otiđete u afektivno stanje. Mi se ne borimo protiv nepravde, mi smo imaoci pravde. Mi smo pravnu bitku već dobili -poručio je Lazarević i istakao da pravo ima smisla samo ako se uliva u pravdu.

-Svaki pravnik ako ne nosi iskru pravde u svom duhu, u svom zanimanju, ne može se nazvati pravnikom. A vi ste pravda koju smo mi pokazali i vi je danas nosite diljem CG. Šta je pravda?  Sveto trojstvo, to je osjećaj kada vam srce nije stegnuto, kada vam u glavi nema dilema a kada je na usnama molitva. Tako slobodoljubivi, pravdoljubivi i bogoljubivi, mi smo i bratoljubivi. Željni smo i svoje braće, za koju očekujemo da nam se pridruže, vrlo skoro. Nisu nam brojke važne, naše su brojke fascinantne, bitni su ljudi. Mi o ljudima razmišljamo. U čemu je problem? Neko će reći interes, ja ne mislim da je interes, jer bilo bi banalno. To je sumnja. Njihova sumnja je da mi nećemo izdržati da iznesemo ovu pravdu,   oni želi da mi iznesemo tu pravdu do kraja ali sumnjaju. Zato vas molimo da tu pravdu molitveno nosimo do kraja. Čovjek u ovom vremenu ne može sebe da ne zapita, šta ja radim ovdje, da li sam dostojan ovog velikog hodanja. Odgovor je,  ne pitaj nego pristupi, pristupi darovima koje ti nosi Sveti Sava, osvećenje i prosvećenje, osvećenje da steknete obraz, prosvećenje da čuvate obraz. To se sve sliva u jedno, ne damo svetinje -poručio je Lazarević.

Predsjednica SPKD “Prosvjeta” Olivera Doklestić uručila je nagrade učenicima čiji su prozni i poetski radovi bili najbolji na Svetosavskom konkursu. Nemanja Motika i Kristina Bosnić,  pročitali su svoje radove za koje su dobili prvu nagradu za prozu i poeziju.  Predsjednik Stevan Katić uručio je nagradu koju dodojeljuje SPKD “Prosvjeta” za životno djelo učiteljici Nadi Odalović. 

U programu   učestvuju  djeca sa vjeronauke, svi crkveni  horovi iz naše opštine, solista Dušan Tadić, KUD “Ilija Kišić”,  etno ansambl  RTS-a, kao i sopran Zorica Belić i Ljuba Manasijević, pojac.

Program  vodi  Željka Čepić.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com