IzdvojenoPolitika

SUTRA SJEDNICA SO HERCEG NOVI?

Sjednica hercegnovske Skupštine opštine zakazana je za sutra na inicijativu opozicionih odbornika i sa jednom tačkom dnevnog reda –predlogom odluke o izboru predsjednika SO. Pošto je predsjedničke funkcije prethodno razriješen Andrija Radman opozicija je predložila da predsjedavanje preuzme nezavisna odbornica Ljiljana Bojanić. Na sjednicu, kako saznajemo, neće doći odbornici SDP-a i nezavisni odbornik Milovan Baždar. Odluku o prisustvu odbornici DPSa donijeće na sastanku koji je zakazan za večeras.
Kratko podsjećamo: opozicioni odbornici koji sada imaju većinu u lokalnom parlamentu 16. marta su dostavili inicijativu za održavanje sjednice koju su prvobitno zakazali za 20. mart. Međutim, dan kasnije, na zahtjev potpredsjednika Opštine Dragana Jankovića, dostavljeno je mišljenje Ministarstva za javnu upravu da način sazivanja sjednice nije zakonit, pa iz skupštinske službe odbornicima nije proslijeđen materijal, a sjednica nije održana. Zahtjev je potom ponovljen, materijal proslijeđen svim odbornicima, i utvrđen 30. mart kao novi datum sjednice. Većina opozicionih predstavnika u hercegnovskom parlamentu i danas kažu da će sjednici prisustvovati. Odluku su donijeli uprkos tome što je i na njihovo traženje dodatnog objašnjenja iz Ministarstva za javnu upravu, ponovljen stav da ovako saznavu sjednicu smatraju nezakonitom.
Prvi su reagovali iz odborničkog kluba Građanskog saveza (GS) i iskazali neslaganje sa ovakvim stavom Ministarstva. Njegovo prihvatanje, istakli su, predstavljalo bi bitan poremećaj u pravnom sistemu države i opasnost za anarhističko ponašanje.
-Ministarstvo je propustilo, da odgovori na postavljeno pitanje odbornika, što bi bilo, da je ranijeg predsjednika iznenadila smrt, pa da nije bio u stanju, da blagovremeno sazove sjednicu na kojoj bi se izabrao njegov naslijednik, jer da je dat odgovor na to pitanje, Ministarstvo bi samo sebe dezavuisalo. Ko bi razuman dozvolio, da nakon iznenadne smrti predsjednika opštine, ona ostane obezglavljena i akciono suspendovana, sve do novih izbora ili do uvođenja prinudne uprave u opštini. Odgovor koje je Ministarstvo dalo odbornicima, povodom zahtjeva za objašnjenje prvobitno izraženog stava, ocjenjujemo jedino kao neuspješan pokušaj, da se zaštiti sujeta –saopštili su iz GS i potvrdili dolazak svoja četiri odbornika na sutrašnju sjednicu.
Sjednici će, kako saznajemo, prisutvovati pet odbornika Izbora, potvrdio je Mladen Ivanović koji je mišljenje Ministartsva za javnu upravu ocjenio političkim a ne pravnim.
Dolazak su potvrdili odbornici SNP, Danijela Đurović i Stevo Cvjetković, kao i odbornici Novske liste Miloš Konjević i Savo Marić i Nove srpske demokratije Žaklina Vukčević i Boris Seferović. Nezavisni odbornici Obrad Gojković i Mirko Mustur očekuju prije sjednice sastanak na kome će opozicija zauzeti zajednički stav.
Nezavisni odbornik Milovan Baždar nedolazak na sjednicu obrazložio je ocjenom da je nakon mišljenja Ministarstva situacija apsurdna. Nadležni državni organi i izvršna vlast u Novome neće priznati bilo kakve odluke Skupštine, smatra Baždar.
-Opozicija se zalaže za priznavanje regularnosti rada Skupštine u velikoj mjeri zbog usvajanja budžeta opštine za ovu godinu, a DPS preko svojih funkcionera na lokalnom i državnom nivou po svaku cijenu opstruiše takav pristup. Razlozi za ovakvo djelovanje DPS-a su potpuno jasni: važnije je napadati opoziciju i optuživati je za prekid rada Skupštine i neusvajanje budžeta nego usvojiti vlastiti predlog budžeta i izbjeći moguću blokadu javnih finansija. Takođe, važno im je da obavezno „odmaknu“ novu skupštinsku većinu od njihove izvršne vlasti kako bi mogli sačuvati svoju partitokratiju u novskoj vlasti do okončanja vanrednih lokalnih izbora. Jako im je stalo da do izbora raspolažu opštinskim finansijama i da ih usmjeravaju prema svojim simpatizerima –kazao je Baždar, ističući da je to nepotrebno trošenje energije u periodu kada je počela izborna kampanja.
Slična je i poruka predsjednika OO SDP-a, Dragana Šimraka.
-Aktivnosti sada treba usmjeriti na izbornu kampanju, jer se nadležno Ministarstvo ne ponaša u skladu sa zakonskim nego političkim razlozima i time ugrožava zakonito izglasavanje novog predsjednika Skupštine. Nećemo prisustvovati Skupštini, a uvjeren sam da će u Herceg Novom doći do promjena i da će okosnica nove vlasti biti koalicija SDP – URA, vjeruje Šimrak.
-Dobili smo poziv i materijale za sjednicu, a došlo je i mišljenje Ministarstva da nije zakonito na ovakav način sazivati sjednice, rekao je predsjednik OO DPSa Slobodan Krušo Radović. Shodno tome, odbornici DPS-a kojih je u lokalnom parlamentu 13, poštovaće mišljenje Ministarstva za javnu upravu, a o prisustvu sjednici odlučiće na sastanku zakazanom za 19 sati.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com