Kultura

SUTRA KONCERT KUD-A „SLOGA“ – „GRADU U ČAST“

Šesti tradicionalni koncert „Gradu u čast“ povodom Dana oslobođenja Herceg Novog sutra veče (subota, 20. oktobar) u dvorani „Park“ priređuje KUD „Sloga“ iz Đenovića.

Prema riječima predsjednice društva Ankice Vujnović, iako su ove godine morali da smanje broj gostiju, pripremili su bogat i zanimljiv program igara i pjesama iz raznih krajeva.

– U proteklih pet godina smo na ovim koncertima ugostili najmanje 25 kulturno- umjetničkih društava iz okruženja i regiona, sa preko hiljadu učesnika. Ove godine će na svečanom koncertu „Gradu u čast“ kao gosti nastupiti članovi mladog KUD „Sava Vladislavić“ iz Gacka, koje je osnovano 2010. godine. Oni će da igraju i da se natpjevavaju gangama, što je nama jako interesantno, tako da očekujemo da će njihov prvi nastup u Herceg Novom biti zapažen. Pored njih, tu su i domaći učesnici: nekoliko pjesama izvešće Ženska pjevačka grupa „Lira“, KUD „Ilija Kišić“ iz Zelenike predstaviće se igrama iz Srbije, a KUD „Boka“ iz Tivta će odigrati koreografiju „Pastirica“. Potrudili smo se da koreografijama obuhvatimo čitav region, a kako su izostali gosti iz Podgorice i sa sjevera Crne Gore mi ćemo izvesti kompletan crnogorski program – igre i splet pjesama iz Crne Gore i Boke, rekla je Vujnović. 

Pored očuvanja naše tradicije, u „Slozi“ veliku pažnju posvećuju vaspitno – edukativnoj ulozi društva. Za najmlađe članove su naročito zanimljiva i korisna druženja i putovanja koja često organizuju. Nakon Mađarske, Italije i Hrvatske, početkom septembra su učestvovali na festivalu folklora u Izmiru.

– To je bio dobar festival, i jako lijepo iskustvo; djeca su dala sve od sebe, a uz to su i uživala. Posjetili smo starogrčki grad Efes, gdje su se, između ostalog, upoznali sa starogrčkom Celzusovom bibliotekom podignutom 135. godine prije nove ere. Prije toga smo u martu bili na festivalu u Budimpešti, zatim smo išli u Rimini a u julu, takođe po pozivu krovne organizacije crnogorske dijaspore, bili smo u Rijeci. Od ostalih aktivnosti, kao i svake godine učestvovali smo na Smotri dječjih folklornih asambala u Tivtu, u organizaciji KUD „Kadena“, a u našem gradu nastupamo svuda gdje smo pozvani, poslednji put na završnoj manifestaciji „Igaljsko ljeto“, podsjetila je Vujnović. 

Upravu i članove KUD „Sloga“, do kraja godine očekuju brojne aktivnosti, a sve postižu bez problema, volonterski, upravo zahvaljujući slozi i entuzijazmu, uz nesebičnu podršku djece i roditelja.

– Početkom novembra, na poziv KUD-a „Piva“ putujemo za Plužine, gdje ćemo nastupiti na koncertu ovog društva. Takođe u novembru planiramo da organizujemo jedan humanitarni koncert za porodicu Miliša, čije četvoro djece igra u našem ansamblu. Pripremamo i promociju knjige „Prvih 80 godina“ koja će, poslije nekih tehničkih problema, izaći uskoro, a početkom decembra imaćemo tradicionalno druženje bivših članova. Veterani KUD „Sloga“ će u decembru imati nastup u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici, po pozivu Udruženja folklornih ansambala Crne Gore, najavila je Vujnović, koja je u upravi krovne organizacije folklora u našoj zemlji. Ona je podsjetila da za mart spremaju drugi dječji festival folklora „200 pupoljaka“ na koji su već pozvali članove KUD „Sava Vladislavić“ iz Gacka, koji gostuje na sutrašnjem koncertu „Gradu u čast“.

Koncert „Gradu u čast“ počinje sutra u 19:00 sati u dvorani “Park”, a ulaz je slobodan.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com