DruštvoIzdvojeno

SUTRA ISPLOVLJAVA PRVI BROD SA GRITOM IZ BIJELE

U Bijeloj, u nekadašnjem Brodogradilištu traje utovar pet hiljada tona grita, a potvrđeno nam je da posao teče bez problema i da će brod „Muzafer Bej“ koji vije panamsku zastavu, prema planu, sutra isploviti ka Španiji.

Brod sa gritom iz Bijele trebalo je da isplovi još krajem januara ali je rok pomjeran kako bi bile ispunjene sve  mjere sigurnosti. Utovar grita i isplovljavanje Muzafer beja je test za dalji postupak odvoženja otpadnog materijala koji je godinama deponovan u Bijeloj. Ako sve prođe kako je planirano stizaće brodovi veće tonaže, saopšteno je novinarima iz francuske kompanije „Valgo“ kojoj je povjeren posao remedijacije tla u bivšem Brodogradilištu vrijedan 23 miliona eura.

Prema planu opsani otpad odvozila bi tri broda mjesečno, a do sada je  prerađeno više od 21 hiljadu tona grita. On je prosijan,  odvojeni su sitni dijelovi azbesta, a onda zatvorenim sistemom pokretne trake preostali materijal utovaren u brod. Takav podstupan je bezopasan za ljude, tlo i more, oblasnili su iz „Valga“ koji su za ovaj posao  angažovali 25 nekadašnjih radnika Brodogradilišta Bijela.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com