DruštvoKultura

SUTRA ( 21. JUL ) POČINJE 15. MEĐUNARODNI SAJAM „TRG OD KNJIGE“

Međunarodni sajam „Trg od knjige“ biće održan 15. put, a otvaranje je planirano sutra. “Trg od knjige” biće otvoren do 28. jula.

Tokom osam sajamskih dana publici će na  Belavisti biti ponuđena prilika da sagledaju aktuelnu izdavačku produkciju, prisustvuju predstavljanju knjiga različitih žanrova i tematike, uz kvalitetan muzičko-dramski prateći program. I moto ovogodišnjeg Sajma, misao poznatog pisca, Ljubivoja Ršumovića, upućuje snažno na takvu mogućnost – „Čitanje je življenje još jednog života“.

Svečano otvaranje “Trga od knjige” posvećeno je jubileju, 170 godina od objavljivanja prvog izdanja Gorskog Vijenca u Beču, 1847. godine. Sajam će otvoriti prof. dr Sonja Tomović Šundić, besjedom „Čitanje je življenje još jednog života“ a potom slijedi i njeno predavanje „Njegoš – pjesnik i mislilac.“ U recitalu „Gorski vijenac“ odlomke će čitati glumci Dejan Đonović, Nikola Todorović i Jovana Todorović. Konsultantkinja na pripremi tekstova je Vida Ognjenović. U čitaonici Biblioteke biće postavljena izložba „Gorski vijenac : reprezentativna izdanja, prevodi i studije“, koja će biti otvorena do kraja Sajma.

Shodno koncepciji Sajma, promovisaćemo dobitnike nagrada u periodu između dva Sajma. Svoje romane predstaviće: Ivana Dimić, „Arzamas“ – NIN-ova nagrada, Zuvdija Hodžić, „Svi moji“ – Nagrada „Miroslavljevo jevanđelje“, Mirko Demić „Ćutanja iz gore“ – Nagrada „Meša Selimović“, a prof. dr Jelena Pilipović predstaviće knjigu „Ka lepoti : erotološko čitanje Sapfine poezije“, laureata Nagrade „Nikola Milošević“ za najbolju knjigu u oblasti filozofije, estetike i teorije književnosti i umjetnosti u 2016. godini.

O novom romanu italijanskog pisca Klaudija Magrisa, Obustavljen postupak, govoriće Gojko Božović, urednik IP „Arhipelag“, izdavač ovog naslova na srpskom jeziku. Prof. dr Zoran Živković predstaviće svoj najnoviji roman „Tumač fotografija“, u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda. Mladi crnogorski autor, Nikola Nikolić, predstaviće se hercegnovskoj publici zbirkom priča „Atakama“ u izdanju podgoričke „Nove knjige“, a Božidar Denda zbirkom poezije „Jednoj uspomeni na Herceg Novi“.

Na Trgu od knjige zastupljeni su i naslovi stručne i naučne knjige. O knjizi eseja „Molitva osame“, govoriće autor, prof. dr Ratko Božović i Vlatko Simunović, književni kritičar. Ljubitelji sedme umjetnosti uživaće u „Razgovorima o filmu“, autora Marije Perović, televizijske i filmske rediteljke. „Fortifikacijsku arhitekturu Boke Kotorske venecijanskog perioda (XV-XVIII)“, predstaviće autor, prof. dr Ilija Lalošević i prof. dr Aleksandar Čilikov. O slikarstvu Voja Stanića i novoobjavljenoj, dvojezičnoj monografiji „Vojo Stanić : slike = paintings“, izdavača „Obodsko slovo“ iz Podgorice i „Štampar Makarije“ iz Beograda, govoriće dr Zoran Živković i Ratomir Pavlović.

Neće izostati ni programi za najmlađe, a tročlani Žiri u kome su prof. dr Ratko Božović, mr Đorđe Malavrazić i Voislav Bulatović dodijeliće na kraju manifestacije četiri plakete: Najljepša knjiga, Najbolja edicija, Izdavački poduhvat godine i Najljepša dječija knjiga.

Pored renomiranih izdavačkih kuća iz Crne Gore i okruženja, na „Trgu od knjige“ izlažu i distributeri, antikvari i Biblioteka za slijepe Crne Gore, ukupno 35 izlagača, pet izlagača iz Crne Gore svoju produkciju predstavlja na štandu Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore, a  organizator je, kao i svake godine, obezbjedio  prostor za izdavače sa teritorije Boke Kotorske.

Sajam knjiga organizuju Sekretarijat za kulturu Opštine Herceg Novi i Gradska biblioteka i čitaonica, a pokrovitelji su Opština i gradska Turistička organizacija.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com