DruštvoIzdvojeno

SUTJESKA-HEROJSTVOM PARTIZANSKIH BORACA DO POBJEDE

Antifašisti iz UBNOR-a Herceg Novi,zajedno sa drugovima iz UBNOR-a Kotor i Tivat,pridružiti će se antifašistima iz drugih gradova Crne Gore i prisustvovati obilježavanju 76.godišnjice slavne bitke na Sutjesci, u nedjelju, 16. juna.Na Tjentištu,u organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Bosne i Hercegovine okupiće će poštovaoci NOB-a iz svih država regiona i uz prigodan program odati počast i pijetet  poginulim partizanima, njih 7366.

-Operacijom,kodnog imena „Švarc“,planirano je da u V ofanzivi 117000 moderno opremljenih neprijateljskih vojnika,podržanih jakom artiljerijom i avijacijom uništi oko 22000 partizanskih boraca.Od 15.maja do 15.juna 1943.godine vrhovi Zelengore,Maglića,Volujaka,Ozrena bili su poprište stalnih borbi i svjedoci pogibija i junaštva na Ljubinom grobu,Milinkladama,Donjim Barama…do završnog proboja na rijeci Sutjesci.

Mi crnogorski antifašisti ponosni smo i nadahnuti junaštvom i žrtvovanjem boraca IV i V crnogororske proleterske brigade,herojstvom i pogibijom komandanta III divizije Save Kovačevića među preko 1000 boraca sa naših prostora,“ naglasio je  Branislav Božović,  predsjednik UBNOR-a i antifašista Herceg Novi.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com