IzdvojenoKultura

STEVAN KOPRIVICA: NA ROSAMA USKORO PRVA KLAPA NOVE SERIJE „DUG MORU“

Rose će za koji dan opet biti televizijski studio – u finišu su pripreme za snimanje nove televizisjke serije čiji je radni naslov „Dug moru“. Režiser je  Goran Gajić,  producentska kuća „Monte Royal“ iz Beograda a scenarista Stevan Koprivica u saradnji sa Aleksandrom Radunovićem Popajem i Hajdanom Baletić.

– „Dug moru“ jeste radni naslov ali i tematska odrednica ovoga što pokušavamo da napravimo. Serija pripada, uslovno govoreći, jednoj vrsti fantastičnog trilera. Kad kažem fantastičnog mislim na mitske, bajkovite detalje na oniričke segmente, kojima sve ovo izmičemo iz realnog.Imamo te  elemente fantastike, a Luštica je za to Bogom dani prostor, jer svi znamo koliko obiluje i legendama i mitovima i onim tajnim pričama koje su vrlo zanimljive za ovakvu vrstu serije. Recimo da je osnovna idejna premisa  da nam je more sve, more nam sve daje, pra-život pa dalje, ali more nešto mora da dobije i za uzvrat, mora da postoji neka žrtva. Serija uglavnom pripada ovom dobu, današnjem trenutku, ima mještana, ima gostiju. Podjela je mješovita, ima glumaca iz Srbije, Crne Gore,, Hrvatske. Još nije sasvim zaključena cijela podjela jer je serija u razvitku, ali je sigurno da ce za četiri,pet dana padnuti prva klapa, kaže za Svijet kulture Radio Herceg Novog Stevan Koprivica.

Prema njegovim riječima  serija će imati mračan prosede, što ne znači da će biti eliminisana duhovitosti.

– Bitno je da smo pokušali da u tim legendama nađemo neke dublje istorijske civilizacijske vertikale, nešto što je vezano za paganstvo, a što je nedirnuto u nekoj istorijskoj literaturi, a pogotovo na  filmu i televiziji. Takođe su jedna od  bitnih stvari neki paganski korijeni i običaji koji su možda sada u nekoj varijanti  prisutni. Oni su i  jedan od glavnih generatora cijele serije. To neko pagansko naslijeđe je bitan argument, objasnio je Koprivica.

U glumačkoj podjeli su Dragan Mićanović, Sergej Trifunović, Nada Šargin, Bojan Dimitrijević, Branimir Popović, Vule Marković, Julija Milačić. Biće mjesta i za novske glumce ističe Koprivica.

– Mislim na klince iz grupe Gorana Slavića i na Gorana Slavića, Danila Babovića, dio novkog glumišta koji će  biti uključen  sada ili  u drugom turnusu snimanja koji ide u februaru, martu. U svakom slučaju to će biti serija koja će angažovati veliki dio crnogorskog glumišta.

Serija Dug Moru osim na Rosama biće snimana  u  Tivtu, Porto Montenegru, a jedan dio priče i u  Beogradu.

Podsjetićemo režiser Goran Gajić, među publikom regiona poznat je po filmu „Kako je propao rokenrol“ kao i veoma popularnim serijama „Vratiće se rode“ i “Oz”.

Naš sagovornik Stevan Koprivica ističe da Gajić, koji je suprug Mire Furlan, koja je takođe kreativno uključena u snimanje serije,  i njemu kao  piscu donosi  nova iskustva, novi način rada, novi tretman razmišljanja. Baš kao što Boka  ostaje neisrpna riznica.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com