DruštvoIzdvojeno

STEVAN KATIĆ: PREISPITIVANJE ODGOVORNOSTI ODGOVORNIH ZA REKONSTRUKCIJU PUTA RATIŠEVINA – MOJDEŽ

Nakon što se urušila  dionica puta  Ratiševina –Mojdež,  nekoliko mjeseci po završetku rekonstrukcije vrijedne 550 hiljada eura, aktuelna vlast u Herceg Novom angažovala je Institut za građevinarstvo iz Podgorice kako bi utvrdili uzroke propadanja puta.  Institut  je izradio  i dostavio Izvještaj o  reviziji glavnog projekta rekonstrukcije lokalnog puta Igalo – Mojdež i tehničkoj kontroli izvedenih radova na klizištu na tom putu. Na osnovu toga predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić kaže da će biti  preispitana odgovornost ovlašćenih osoba koje su donijele odluku da se uđe u realizaciju rekonstrukcije puta Ratiševina –Mojdež  iako za to nisu bili ispunjeni svi  zakonski uslovi.

Institut je kroz Izvještaj dao sveobuhvatan pregled dostavljene projektne  i gradilišne dokumentacije. Konstatovano je da su propusti u pripremi projekta, konkretno u projektnoj dokumentaciji u dijelu koji se odnosi na loše rješavanje pitanja odvođenja površinskih i podzemnih voda, bili glavni uzrok kasnijih deformacija, cijepanja i klizanja kolovozne konstrukcije dijela puta Ratiševina – Mojdež.

-Prethodna opštinska vlast ušla je u radove iako nisu bili obezbijeđeni urbanističko-tehnički uslovi, ni projektni zadatak, a ipak je pristupljeno izradi projektne dokumentacije. Nije izvršena revizija tehničke dokumentacije, niti izdata građevinska dozvola za izvođenje rekonstrukcije – iako je prema izvještaju i stanju na terenu jasno da se nije radilo o sanaciji, već o rekonstrukciji lokalnog puta. Kako je u Izvještaju zaključeno, „evidentno je da su svi učesnici u izvođenju radova prekršili tada važeću zakonsku regulativu za oblast građenja“ –kazao je predsjednik opštine Stevan Katić.

Prema njegovim riječima u toku je sagledavanje detalja predatog Izvještaja.

-Prioritet lokalne uprave  je izrada projekta rekonstrukcije u postojećim gabaritima i što skoriji početak radova jer je stanje puta alarmantno. Brzo reagovanje je od posebnog značaja jer se radi o lokaciji na kojoj su prisutne podzemne vode, te je hitno da se posao odradi tokom ljeta, odnosno sezone suša –naveo je Katić.

Nakon ovoga slijedi donošenje odluke o utvrđivanju javnog interesa i ta procedura biće hitno sprovedena.

-Projekat rekonstrukcije u postojećim gabaritima biće urađen na osnovu Izvještaja o izvršenoj reviziji i to u narednih mjesec dana, a do kraja septembra treba da budu završeni radovi na oštećenoj dionici puta, i to na način koji će nam garantovati kvalitet i da se ovakav slučaj više neće ponoviti –kazao je Katić.

Na osnovu projektne dokumentacije biće izračunata vrijednost rekonstrukcije  a okvirna procjena je da će radovi koštati oko 30.000 eura, ali Katić naglašava da to treba da potvrdi projekat.

Do početka izvođenja radova Opština će urediti i asfaltirati put kroz Tijesni klanac, kako bi se tokom rekonstrukcije oštećene dionice  osigurala alternativna saobraćajnica za ova naselja. Radovi treba da počnu oko 1. jula, a vrijednost je 30.000 eura.

Podsjetićemo, radovi na sanaciji puta Sušćepan-Ratiševina – Mojdež  u dužini od oko 1.000 metara počeli su u februaru 2017. godine, završeni su tokom ljeta. Firma „Krušo“ obavila je posao a krajem prošle godine su se pojavile prve  pukotine na toj dionici i put je počeo da tone.  U februaru ove godine  nekoliko dana  je bio zatvoren za saobraćaj  a potom je  privremeno osposobljena jedna traka.  Projekat sanacije puta radio je inženjer  Živanko Erdevički koji je ranije kazao  da  prilikom izrade projekta nisu urađeni geoistražni radovi na cijeloj dionici koji bi utvrdili postojanje klizišta.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com