IzdvojenoKultura

STEVAN KATIĆ: OTVARANJE KUĆE IVA ANDRIĆA OTVARA NOVE PUTEVE SARADNJE

Otvaranje  Kuće Iva Andrića u rekonstrukciji  pokazalo se kao pravi potez, a „Dani nobelovca u Herceg Novom“ kao jedan od najboljih programa u zaista bogatom hercegnovskom kulturnom ljetu. O tome govori izuzetan broj posjetilaca koji su proteklog vikenda posjetili ovo zdanje i s pažnjom ispratili priređene programe.

Nakon večeri „Andrićeve staze“ za utiske smo upitali predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića, koji je još jednom istakao zadovoljstvo realizacijom ovog pojekta, kojem su se u lokalnoj upravi posvetili poslednje godine.

– „Dani nobelovca u Hercerg Novom“ su samo nastavak onoga što je započeto u julu mjesecu kada smo i otvorili ovu kuću u rekonstrukciji, i zaista mi je drago što je to izazvalo ovako dobre i pozitivne reakcije kako brojnih turista koji borave u Herceg Novom, tako i publike širom regiona. Pratio sam i vidim da su od samog otvaranja kuće nobelovca Iva Andrića do svih dešavanja ovog vikenda, kada je po prvi put u Crnoj Gori izložena Nobelova nagrada, sve zaista pomno ispraćeno. Mislim da sada ne postoji niko ko je živio na prostoru bivše Jugoslavije a da ne zna da je Ivo Andrić imao kuću u Herceg Novom, da je u svojim poznim godinama Ivo Andrić sagradio jedinu kuću  u Herceg Novom, čime smo  dobili još jedan dodatni efekat . I saradnja koju smo potpisali sa Višegradom je takođe dosta značajna za naš grad, odnosno za održavanje tih veza i održavanje kulta ličnosti našeg velikog nobelovca. Kada saberemo sve što se do sada dešavalo mogu da kažem da je sve odrađeno na jedan profesionalan način i želim da zahvalim čitavom ekspertskom timu na čelu sa doktorom Vladimirom Roganovićem koji je i svojom knjigom „Andić u Herceg Novom“  obogatio literaturu o velikom piscu. Nadam se da će ova kuća 2020. godine zaživjeti onim pravim i punim sjajem, jer nas već od jeseni očekuiju grubi građevinski radovi na sanaciji odnosno rekonstrukciji kuće, bašte i dvorišta, a početkom 2020. godine će ova kuća biti kompletno opremljena onako kako i dolikuje, najavio je Katić.

Predsjednik Opštine je podsjetio da će slični programi u Kući Iva Andrića biti nastavljeni. Za oktobar je najavljen veliki naučni skup “Sunčana strana” posvećen Andriću i njegovom stvaralaštvu.

– Program je tako koncipiran da stalno drži pažnju i da ova kuća stalno bude u funkcji, isključivo i samo posvećena nobelovcu Ivu Andriću. Ubuduće će ovdje biti organizovani okrugli stolovi i naučni skupovi i slični kulturni programi. Mislim da je to dobro i da je to ova kuća odavno zasluživala – da bude u potpunosti u toj funkciji. Sada se na svakom koraku u gradu na turističkoj i putnoj signalizaciji nalazi Kuća Iva Andrića, a mislim da je stvarno bila sramota da jedan turista kada dođe u Herceg Novi nađe zatvorena vrata na ovoj kući. Ono što je posebno lijepo je da su u protekla dva mjeseca ta vrata stalno otvorena, i što je veliki broj turista i građana Herceg Novog za to vrijeme obišao Kuću Iva Andrića. Mislim da će predstavnici Herceg festa i Turističke organizacije negdje polovinom septembra izaći i sa konkretnim podacima koliko je ljudi za ovo kratko vrijeme obišlo kuću nobelovca Iva Andrića.

Katić, koji je juče u Trebinju prisustvovao proslavi Svetog Preobraženja, istakao je da Opština Herceg Novi posvećena razvoju međunarodne saradnje.

– Herceg Novi i Trebinje su gradovi koji su naslonjeni jedan da drugi, iako nas ta granica na neki način dijeli. Ta saradnja se zaista odvija intenzivno poslednjih godinu dana od kada je gradonačelnik gospodin Luka Petrović. Nastavljamo da sarađujemo sa svim onim gradovima sa kojima smo na neki način povezani, koji su nam interesantni i sa kojima treba ubuduće da dijelimo, što se kaže, i dobro i zlo. Sarađujemo dosta i sa ostalim evropskim kao i dalekoistočnim gradovima, tako da Herceg Novi ide u jednom dobrom pravcu kada je riječ o tom dijelu međunarodne saradnje. Preko Kancelarije za međunarodnu saradnju samo u poslednja dva mjeseca realizujemo značajne projekte, među kojima je upravo i rekonstrukcija Kuće nobelovca Iva Andrića. Tu je takođe i Avanturistički park na Vrbanju, kao i digitalizacija Kanli kule, tako da su to sve neki dobri potezi i dobri koraci koje zajedno kao lokalna samouprava radimo kako bi što više finansijskih sredstava iz Evropskih fondova privukli u Herceg Novi.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com