DruštvoIzdvojeno

STEVAN KATIĆ: NIKO OD DRŽAVNIH ZVANIČNIKA NIJE PITAO ŠTA SE DEŠAVA NAKON NEVREMENA U NOVOM, VLADA DIJELI OPŠTINE NA “NAŠE” I “NJIHOVE”

Na sajtu Vlade Crne Gore objavljena je jutros infirmacija iz Kabineta Predsjednika Vlade Duška Markovića u kojoj je između ostalog navedeno da Vlada Crne Gore ima “isti institucionalni odnos i potrebu saradnje sa svim opštinama bez obzira na to ko u kojem gradu  vrši vlast.” Slijedi podatak da je tokom 2017. i 2018. godine, predsjednik Vlade  Duško Marković realizovao preko dvadeset  sastanaka  sa predsjednicima opština u Crnoj Gori, ali da su izostali  sastanci  sa rukovostvom Budve, Kotora i Herceg Novog. „U tom bojkotu prema Vladi … prednjačio je hercegnovski gradonačelnik Stevan Katić“ navedeno je u informaciji.

Predjsednik Katić u izjavi za Radio Herceg Novi ove navode u potpunosti odbacuje i ističe da od   konstituisanja lokalne uprave u Herceg Novom, nakon vanrednih izbora u maju prošle godine, postoje opstrukcije Vlade, resornih Ministarstava i državne vlasti prema hercegnovskoj  opštini. Katić kaže i da  Vlada  dijeli opštine na „naše“ i „njihove“   a najbolji primjer za takav odnos je  činjenica da tokom tri dana od nevremena koje je zadesilo Herceg Novi  niko se od zvaničnika države nije sjetio da pozove i pita šta se dešava i kakva je situacija u gradu,  iako je riječ o  vanrednim  okolnostima  i značajnoj šteti.

-Učinio je to, u sklopu dnevnih aktivnosti i po nekoj  službenoj dužnosti  jedino  direktor  Direktorata za vanredne situacije, Mirsad  Mulić,  istakao je Katić.

Prema njegovim riječima  jedini poziv koji je  dobio za sastanak sa premijerom Markovićem u Podgorici stigao je prošle godine, nekoliko  dana prije Dana Opštine Herceg Novi.

– Nisam mogao da prisustvujem tom sastanku zbog brojnih obaveza, a mi  smo slavili Dan grada i smatrao sam da premijer tada treba da dođe u Herceg Novi,  a ne da predsjednik Opštine ide u Podgoricu, objasnio je  Katić.

On takođe podsjeća  da lokalna samouprava  više od godinu čeka na  saglasnosti Vlade i resornih ministarstava za rješavanje važnih infrastrukturnih projekata, ali  reakcije izostaju, što potvrđuje  “maćehinski” odnos Vlade prema lokalnoj upravi Herceg Novi.

Projekti koji su „na čekanju“ su između ostalih  izgradnja škole u Igalu, za koju je premijer Marković izjavio  kako bi mu bilo draže da je gradi  sa “svojima” što se i u praksi potvrđuje  kao  istina, kaže predsjednik Katić.

-Nekoliko puta smo se obraćali državnim institucijama  da nam pomognu i da preuzmu put Petijevići -Meljine , jer se na tom pravcu nalazi i državna granica, a sam put je kategorisan kao magistralni put – nismo dobili odgovor. Tražili smo od Ministarstva prosvjete da Opštini Herceg Novi da na raspolaganje objekat Stare škole u Srbini, koja je u ruševnom stanju, i predstavlja primjer lošeg staranja i upravljanja  vrijednim zaostavštinama  i opasnost za građane. Nismo dobili nikakav odgovor, niti se država  upustila u rješavanje ovog važnog pitanja. Godinu čekamo saglasnost od ministarstva finansija  vezan za izgradnju puta Žager  kojim se omogućava završetak  istoimenog  hotela, ali se i tu neopravdano  odugovlači. Prema Ministarstvu odbrane smo imali zahtjev da se objekat Vojne komande u Meljinama, takođe ruševina, ustupi na raspolaganje Opstini za  postavku pomorskog muzeja ,nismo dobili  pozitivan odgovor. Od Ministarstva kulture duže od šest  mjeseci  čekamo saglasnost na plan i program postavljanja spomen obilježja za Mirka Komnenovica, Zuka Džumhura, Jefta Gojkovica. Saglasnosti  još  nema. Na istoj adresi neopravdano dugo čeka  i pored stalnih urgencija i poziva sa naše strane  -predlog novog grba i zastave Opštine Herceg Novi.  Prema Ministarstvu zdravlja upućen je zahtjev za sastanak na relaciji Opština Herceg Novi , ministarstva  zdravlja i finansija zbog razrješavanja statusa i situacije u kojoj se našla Bolnica Meljine i njeni zaposleni. Do danas nemamo termin za  sastanak, navodi Katić uz ocjenu da su sve ovo  primjeri neodgovornog odnosa Vlade i ministarstava prema Opštini Herceg Novi  te je  evidentan  problem u komunikaciji sa institucijama države i vladinim službama.

Nasuprot ovim, Katić je kao dobar primjer  istakao saradnju sa  donedavnim ministrom kulture Jankom Ljumovićem kao i  MORTO-om  koja se odnosi na  izradu prostorno planske dokumentacije.

Prema Katićevim riječima  Opština  Herceg Novi  je blagovremeno i  ažurno odgovorila na sve  zahtjeve i pitanja vladinih službi, ali za  dobru komunikaciju i saradnju potrebne su obje strane. On je dodao i da se neće libiti da o ovim ali i drugim primjerima javno  govori  kao i da će  u Opštini nastaviti da rade odgovorno i posvećeno vjerujući da bi  „odgovorna državna vlast  trebalo da pruži podrsku tim lokalnim samoupravama,  na obostranu korist, jer isključivanjem i neravnopravnim  mjerama podrške lokalnim samoupravama, jaz postaje veći i podstiče dalje nerazumijevanje.“

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com