DruštvoIzdvojeno

STEVAN KATIĆ: 50. PRAZNIK MIMOZE NADMAŠIO OČEKIVANJA

All-focus

Jubilarni 50. Praznik mimoze je u završnici, premda je do kraja festivala (23. mart) ostalo još nekoliko zanimljivih programa. Za “Aktuelnosti” Radio Herceg Novog razgovarali smo sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem,koji je ocijenio da su svi programi do sada realizovani na visokom nivou i prevazišli su očekivanja organizatora.

–  U gradu je boravilo više gostiju, a hotelijeri su zabilježili povećan broj noćenja. Do sada su svi utisci pozitivni, i gostiju i hotelijera u Novom. Zvanični podaci koje imamo iz TO pokazuju da u našem gradu i danas boravi duplo više gostiju nego što je bilo prethodne godine. Vidi se da  Herceg Novi ima potencijal da produži sezonu i na februar i mart i da ona traje sve do novembra, kaže predsjednik Katić.

Nakon brojnih promjena u osmišljavanju Praznika mimoze minulih pet decenija, jasno se iskristalisala potreba da se mnogo ranije definišu termini održavanja manifestacije, ali i da se realizuje četiri -pet “jakih” vikenda.

-Za svaki vikend imali bismo, kao okosnicu, po jedan maskenbal u različitim hotelima, dobar koncert kao uvertiru i po pučku svečanost koje bi bile priređene u Igalu, na Škveru, tradicionalno u Baošićima i u Bijeloj. Mislim da bi taj koncept za narednu godinu morali da definišemo već do juna, kako bi i hotelijeri i TO na sajmovima turizma predstavi i najavi program na vrijeme, smatra Katić.

Najznačajniji utisak ovogodišnjeg Praznika mimoze ostavljaju gostovanja karavana, pravi abrum – poziv za dolazak u Herceg Novi, zatim obnavljanje nekadašnjeg entuzijazma među učesnicima iz našeg grada, ali i među novskom publikom i, svakak, veliko interesovanje ljudi iz prijateljskih gradova  regiona i Evrope da dođu u naš grad.

– Kada svi oni sa dobrim utiscima govore o Prazniku mimoze, postaju najbolji promoteri i glavni ambasadori festivala, ističe uz zahvalnost predsjednik Katić.

S obzirom na to da jubilarni Praznik mimoze traje punih 50 dana, i da će do kraja biti realizovano i više od 50 programa, interesovalo nas je kako će finansijski biti zaokruženo ovogodišnje izdanje festivala.

-Situacija je takva da je u ovo doba godine uvijek loše finansijsko stanje u Opštini. Međutim, mi smo uspjeli sve ovo što se do sada odvijalo, da  ispratimo, ali i da smanjimo troškove. Imali smo podršku, kada je riječ o karavanu Praznika mimoze, od svih mojih kolega gradonačelnika, koji su nam obezbijedili sve što se odnosilo na smještaj i organizaciju. Imali  smo u gradu i zlatnog sponzora u tom dijelu, kompaniju “Blue Line” koja nam je  u svakom karavanu besplatno ustupila prevoz. Mislim da su tu napravljene velike uštede, ali ih je bilo i kroz ostale programe koji su se dešavali. Bilo je tu i troškova, koncerti koji su bili organizovani su koštali, a imali smo ih nekoliko. Međutim, oni su dovodili goste u naš grad, tako  da ćemo sve znati kada podvučemo crtu.  “Herceg Fest” je taj koji je zadužen za organizaciju, TO i Opština Herceg Novi su budžetima predvidjeli ta sredstva za organizaciju Praznika mimoze. Hoće li se to kretati u tim okvirima ili će doći do pomjeranja, pretpostavljam prema gore,  jer 50 dana je dug period, vidjećemo. Ali dosta smo uštedjeli i prošle godine, a nismo dobili lošiji kvalitet 49.  od  48. Praznika mimoze, koji je prilično koštao. Ovaj 50. jubilarni Praznik morali smo napraviti i organizovati onako kako to Herceg Novi zaslužuje, i mislim da je upravo tako i urađeno. Očekujem na kraju, kada sve saberemo i oduzmemo , da ni u tom finansijskom dijelu,  u odnosu na planirana sredstva, nećemo  mnogo odstupiti, rekao je predsjednik Katić.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com