Društvo

SPORAZUMOM DO BOLJEG OBRAZOVANJA SPORTISTA

Opština Heceg Novi je posredstvom Sekretarijata za društvene djelatnosti i sport ozvaničila saradnju sa Fakultetom za sport i turizam iz Novog Sada u cilju poboljšanja mogućnosti za obrazovanje novskih sportista.  Sporazumom su definisani posebni uslovi kada je riječ o terminima i rokovima polaganja ispita, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Riječ je o pilot projektu, a kako je istakao sekretar sekretarijata za drutvene djelatnosti i sport Darko Klasić, saradnja je ostvarena zahvaljujući prof dr Ivu Županoviću. Ovim sporazum Opština Herceg Novi širi mrežu saradnje sa visokoškolskim ustanovama:

– Na ovaj način omogućavamao novskim studentima da se obrazuju u regionu, na fakultetima koji više odgovaraju njima u njihovoj struci. Opština Herceg Novi će biti pokrovitelj, a  studenti će imati posebne uslove kada je riječ o terminima i rokovima polaganja ispita. Dobit za sve buduće studente je time veća jer Herceg Novi nema visokoškolsku ustanovu ovakvog tipa, kazao je Klasić.

Opština Herceg Novi prepoznala je intenciju, da ljudima koji ostaju u sportu omogući  kvalitetno obrazovanje ne samo na nivou Crne Gore već i u regionu , istakao je prof dr Ivo Županović i dodao da je siguran da će tako biti i u drugim oblastima:

– Fakultet u Novom Sadu omogućava studije na sva tri nivoa (osnovne, master i doktorske). Studentima  koji su započeli neke druge studije biće omogućen prepis u skladu sa zakonom i aktom fakulteta. Na osnovnim i master studijama oni će moći da pohađaju nastavu iz individualnih sportova, kolektivnih iz trenažnog procesa, ali i da usavršavaju znanja iz upravljanja sportskim objektima i organizacijama. Mislim da je to jedan ozbiljan iskorak u smislu omogućavanja mladim ljudima da nađu pravu putanju, da sutra to znanje apsolutno implementiraju u praksi. Sve ono što je teorija na tom fakultetu je primjenljivo u praksi kada su u pitanju vođenje sportskih klubova, saveza i institucija, objasnio je profesor dr Županović.

Fakultet za sport i turizam, koji je osnovan je 2004. godine, a posluje u sastavu Univerziteta Educons, završili su uspješni sportisti, među kojima su: Nikola Kalinić, Milan Jovanović, Vasa Mijić, Veljko Petković, Jovana Popović,  Mladen Klikovac.  Zainteresovani studenti mogu da se obrate Sekretarijatu za društvene djelatnosti i sport za detaljnije informacije. Podsjećamo, Opština HN ima saradnju i sa Fakultetom za menadžment.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com