Ekonomija

Sporazum o saradnji  hrvatske i crnogorske Agencije za plaćanje

U Herceg Novom je potpisan Sporazum o saradnji u procesu pristupanja Evropskoj uniji između Direktorata za IPARD plaćanja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore  i hrvatske Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisan. Ovaj važan dokumen potpisali su čelnici dvije institucije Blagota Radulović i Ante Pezo u prisustvu crnogorskog ministra poljoprivrede Petra Ivanovića.Ovim je formalizovana dugogodišnja saradnja Hrvatske i Crne Gore  u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Hrvatska  je prošla sličan put koji prolazi Crna Gora pa njihova iskustva mogu biti dragocjena našoj zemlji u dobijanju kvalitene tehničke pomoći, ocijenio je nakon potpsivanja sporazuma ministar Ivanović. On je podsjetio da je Hrvatska  bila prva  zemlja EU koja je koristila sredstva Ipard  programa, koji se sada realizuje i u Crnoj Gori.

-Zato su nam važna dobra i loša iskustva susjedne zemlje i tehnička pomoć u korišćenju tih sredstva u poljoprivredi. Ako možemo da naučimo na tuđim greškama onda ne moramo gubiti vrijeme i energiju da ponavaljamo te greške. Takođe, iskustva Hrvatske i ona koja mi gradimo sada u Crnoj Gori mogu biti dragocjena za ostale zemlje kandidate koje se nalaze na prostoru zapadnog Balkana -kazao je ministar Ivanović.

Prema riječima direktora Agencije za plaćanje u poljoprivredi Republike Hrvatske Anta Peza, ovaj bilateralni ugovor znači da će ubuduće kolegama u Crnoj Gori gotovo besplatno pomagati.

-Mi imamo KI eksperte, a to su ljudi koji jedini u Evropi imaju desetogodišnje iskustvo na predpristupnim fondovima u poljoprivredi . Sve procedure prilikom odobravanja sredstava kod Evropske komisije moraju  biti i na engleskom i na maternjem jeziku, pa je prednost  što u Crnoj Gori i Hrvatskoj koristimo isti jezik i pismo. Hrvatska je jedina zemlja koja je kreditirala šest Ipard  mjera, a Crna Gora ima dvije. Imamo gotove procedure, kako na hrvatskom, tako i na engleskom, pa ćemo to kolegama u Crnoj Gori drage volje pokloniti – poručio je  Pezo.

Direktor Direktorata za plaćanje u ministarstvu poljoprivrede Crne Gore Blagota Radulović je kazao da je Crna Gora  nakon predaje akreditacionog paketa Evropskoj komisiji, u procesu revizije  i očekuje da počne primjenu IPARD fondova, značajnih za razvoj poljoprivrede i bespovratnu podršku poljoprivrednicima.

-Zato nam je bitno njihovo iskustvo jer su kolege iz Hrvatske prošle  kroz jedan veoma zahtjevan proces koji sada mi prolazimo. Mi  smo u fazi uspostavljanja samog sistema Agencije za plaćanje, tako da se radujemo potpisanom sporazumu i mislim da će imati efekata na razvojne projekte u Crnoj Gori -kazao je Radulović. On je podsjetio i da Crna Gora ima dobro iskustvo u realizaciji Ipard poziva. Ipard 1 je uspješno završen u oktobru prošle godine i slijedi obajavljivanje poziva za Ipard like 2. Po riječima Radulovića, dosadašnji rad je ocjenjen veoma uspješnim od strane nacionalne ali i od Evropske komisije. Očekuje i da će u budućnosti biti još uspješniji u povlačenju evropskih fondova koji su namjenjeni razvoju poljoprivrede u Crnoj Gori.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com