Društvo

SPOMENAR: “PRAZNIK MIMOZE”  od 1971. do 1973. GODINE

“Ovaj vječito zeleni grad zimi nudi, uz plodove južnog voća, i raskošni cvijet mimoze” bio je moto  trećeg  “Praznika mimoze”   koji je organizovan od 11. do 14. februara 1971.

Program su osmislili predstavnici Turističkog saveza Boke Kotorske  sa  Poljoprivrednim kombinatom “Beograd”, koji je bio pokrovitelj  manifestacije, a uz pomoć “Slovenijavina” i JAT-a. Goste koji su iz svih krajeva  tadašnje Jugoslavije kretali prema Herceg Novom,  na  aerodromu na Čilipima  je  čekala kolona automobila u organizaciji Auto-moto saveza Herceg Novi, organizatori i pokrovitellji manifestacije. Svako od gostiju imao je broj automobila u koji treba da uđe,a svi automobili su bili okićeni mimozom. Još jedan doček  priređen je  u motelu “Vinogradi  odakle je cvjetna kolona sa gostima kretala prema Herceg Novom. Na platou kod bioskopa “Orjen“ današnja Gradska kafana, čekali su mještani a potom su svi odlazili,  uz takt koji je neizbježno  davala  Gradska muzika, do  centralnog gradskog  trga gdje je organizovan zabavni program i vatromet.
Prvi put 1971. nastupaju  novske  mažoretke. Petar Vučetić, koji je bio predsjednik Gradske muzike, sa sinom Matom,  uradio  je niformu za mažoretke a pridržili su im se i  trombonjeri, koje je vodio Branko Samardžić. Tako je formiran ansambl “Mimoze” koji traje i danas: Gradska muzika, mažoterke, trombonjeri, maske, novski Egzodusi …za goste je organizovan ribolov, a  u Salonu u hotelu “Boka” priređen je “koncert – priredba za građane i goste hotela” potom  ribarska večera. Berba mimoze odvijala se  na plantažama u Đenovićima, a “centralna berba” bila je na plantaži  Petra Derića u Sutorini. Mis Bazara  Radmila Živković, bila je kako bismo danas rekli promoterka ovih programa. Tokom  “Praznika mimoze” otvoreno je Šetalište “Pet Danica” koje je te godine dobilo i ime. Govorio je  predsjednik opštine Petar  Stijepčić, a ocjenu Praznika mimoze dao na konferenciji za novinare koja je organizovana  u hotelu “Boka” –  tema je bila  “Zimski turizam i njegovo unapređenje”.
Praznik mimoze 1972. godine  najavljivan je uz brojne programe  u dva termina i dva grada – u Beogradu u januaru a  iz Herceg Novog početkom februara.  U beogradskoj Skadarliji priređivane su bokeljske a u Novom skadarlijske večeri. Programe “Mimoze” pratili su novinari iz skoro svih medijskih kuća Jugoslavije. Naredne 1973. godine najava Praznika je bila još maštovitija  –  na adrese svih većih radnih organizacija u zemlji poslati su buketi mimoze.
“Praznik mimoze” je počeo programom  i velikim vatrometom na centralnom gradskom trgu. Vatromet su organizovali predstavnici italijanskog grada Barlete, grada-pobratima Herceg Novog. PKB  je te godine nabavio hiljadu sadnica mimoze iz Italije koje je dijelio zainteresovanim uzgajivačima mimoze… Da bi se u Novom, gradu cvijeća,  pospješio uzgoj  Kraljevska danska ambasada iz Beograda u bioskopu “Orjen” prikazila je kolor-film  “Stvoriti cvijet” a prikazan je i filmski zapis  o proslavi “Praznika mimoze 72”.
Biće nastavljeno….

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com