DRUŠTVO

“ŠPANJOLA 018”: POZIV ZA UMJETNIKE OTVOREN DO 6. APRILA

Treći hercegnovski „Španjola Festival“  donijeće brojne programe i još jednom ukazati na borbu organizatora, NGO Sinergija, da se održi funkcionalnost tvrđave.

„Španjola 018“, festival kulture, umjetnosti, novih ideja i kreativnosti, upućuje javni poziv umjetnicima za učestvovanje u programu “Artist in Residence”, kojim se želi dati nova namjena ovom izuzetnom zdanju, a to je, kako i sam naziv kaže – Rezidencija umjetnosti. Prijava umjetnika je moguća do 6. aprila, a tim Španjola će do 13. aprila izabrati 10 učesnika, saopštava arhitekta Vuk Čvoro iz NGO Sinergija.

-Tim Španjola neumorno nastavlja da revitalizuje tvrđavu, a kao proizvod ovog truda rađaju se razni programi, akcije i festivalski sadržaji. Ovogodišnji program aktivacije tvrđave je podijeljen na dva dijela: ARTIST IN RESIDENCE i 4 CIRCLE. Cilj „Artist in Residence“ je da okupi umjetnike iz regiona, koji će u toku boravka u eko kampu tvrđave učestvovati u bogato osmišljenom programu koji se sastoji iz predavanja, obilazaka grada i okoline i formiranja radnog tima.  U toku ovog programa, učesnici će kroz intervenciju i sopstvenu ekspresiju učiniti da Španjola zavrijedi naziv Rezidencije Umjetnosti u Herceg Novom 2018. Pozivamo sve afirmisane i neafirmisane umjetnike iz Crne Gore i regiona da se prijave i postanu potecijalni realizatori krajnjeg lica Španjole 2018.

U toku sedmodnevnog boravka u eko kampu tvrđave od 19.05. do 26.05. 2018. učesnici će imati priliku posjetiti djelove grada i okruženja, upoznati se sa održivim načinima gradnje i ekološkim pristupima kao i sistemima utvrđenja u Boki Kotorskoj. Učesnici će osmisliti koncept svog umjetničkog izraza, koristeći prije svega pristup efemerne arhitekture i prostorne instalacije, objašnjava Čvoro.

-Drugi tema programa aktivacije je “Objekat” / “Object” je da, po povratku kućama, učesnici pripremaju detaljan plan i budžet realizacije kako bi se ova rješenja izvela u periodu od 23.06. do 30.06.2018., kada će grupa opet boraviti na tvrđavi radi izvođenja radova.

Zainteresovani treba da dostave 3-5 radova/projekata u sopstvenom maniru, poželjno vezanih za aktivaciju napuštenih objekata i/ili kulturnog naslijeđa, motivaciono pismo i kratku biografiju sa ličnim podacima.

Prijave slati isključivo u JPG i/ili PDF formatu, na email adresu lily@sinergija.me, pod nazivom ARTIST IN RESIDENCE (bilo kakav drugi naziv neće biti uvažen).

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com