IzdvojenoKultura

„SPA GALERIJA“  INSTITUTA IGALO USKORO  OTVARA VRATA

Krajem ovog mjeseca biće otvoren Mediteranski zdravstveni centar Instituta Igalo pa i Spa galerija  koju u ovoj ustanovi volonterski godinama vodi  fizioterapeut Željko Vavić.

Programi su osmišljeni ali Vavić o njima za Art dijalog Radio Herceg Novog govori u naznakama jer će kako kaže uskoro o tome biti pripremljeno zvanično saopštenje. Saznali smo ipak da je u planu organizacija jedne  likovne kolonije kao i izložba kojom će biti obilježen jubilej 70 godina rada Instituta i predstavljen značajan fundus od skoro 800 slika kojim raspolaže ova ustanova.

I ovi podaci bili su dovoljni za razgovor o Galeriji koja je imala  sjajan izlagački period od 2003. do 2011. Godine.

– Tada smo radili najačim intezitetom  u Crnoj Gori. Imali smo  blizu stotinu samostalnih izložbi, organizovali desetak umjetničkih kolonija, a radove iz našeg fundusa predstavili smo na Sarajevskoj zimi 2008. godine. Rezultat svega toga je da Institut raspolaže  fundusom kvalitetnih i vrijednih  slika, a  ljubitelji umjetnosti znaju  da su naaši gosti bili najpoznatija  imena iz svijeta slikarstva sa prostora nekadašnje Jugoslavije, priča Vavić.

Galerija je narednih  godina prestala da radi tim intezitetom, bilo je pokušaja da se promjeni koncepcija  ali sve to nije dalo  očekivane rezultate.

Uprkos tome što  je u Institutu zaposlen  kao fizioterapeut, Vavić je kaže  sa zadovoljstvom prihvatio da se vrati voženju Galerije koja se od 2011. opet okreće  hercegnovskim stvaraocima.

-Spa galerija je uvijek okrenuta gradu, kao reprezentativni prostor i ulaz u Institut.  Učvršćivanjem koncepta kojim je data mogućnost i  neafirmisanim  novskim  slikarima  i ostvarenim  umjetnici  da ovdje izlažu galerijski život je opet postao dinamičniji. Desetak autora  je prvi put izlagalo u Spa galeriji, kaže Vavić i dodaje da je  znao  ko radi i stvara, pa je pozivao i one  koji su veoma skromni u prezentovanju svojih radova.

-Pozvao  sam  Borisa Šuberića, Zdravka Ponorca da dođu i izlažu, Mirjana Konjević ovdje je imala prvu izložbu poslije više godina, a bilo je još autora koji redovno izlažu pa su i njihove postavke  obogatile djelatnost  Spa galerije ali i likovnu scenu grada.

Vavić je s radošću komentarisao i vijest o ponovnoj organizaciji Malog salona hercegnovskih galerija kojem je upravo Spa galerija bila domaćin prije dvije godine kada je tema ove izložbe bila „Portret“.

– Na toj izložbi smo se predstavili zaista izuzetnim portretom koji  nije javno izlagan, riječ je o veoma vrijednom portretu  Sima Miloševića, radu  Jovana Bijelića, jednog od jačih srpskih portretista poslije Paja Jovanovića. Mali salon hercegnovskih galerija je bila dobra ideja i ne znam zašto je  uopšte prekidana. Ta izložba je bila značajna i zbog toga što  u ovom gradu postoji ogromno blago, blago iza škura, skriveno u  depoima, kućama, ustanovama. To vidi jedan ili dva odsto Novljana, a Mali salon je momenat da se i ta djela iznesu i pokažu, uvjeren je Vavić.

Podsjetićemo tema ovogodišnjeg Malog salona je pejzaž, Herceg Novom i Boki u čast ali i kao doprinos pedesetoj godišnjici Praznika mimoze.

-Nismo još razmišljali šta ćemo izložiti ali  sigurno je  da će biti reprezentativno, obećava naš sagovornik i podsjeća da je i priprema Malog salona podrazumjevala uvijek dobru atmosferu i fino nadmetanje da se svaka galerija predstavi najboljim iz fundusa.

– To vam je kao da idete na maturu pa gledate šta će ko ljepše da obuče ili kad vas domaćin dočekuje pa bira najljepše da iznese i posluži vas. Ponosan sam, zaista, kada ispred eksponata Instituta ljudi stanu i  oduševe se onim što vide, kaže Vavić.

Na pitanje da li je adekvatno zaštićen fundus  Instituta i da li ima prostora da galerijski prostor bude bolje opremljen kratko odgovara  da je fundus  zaštićen i sva  djela popisana. Što se galerijskog prostora tiče  nije riječ o neodgovornosti   nego o nemogućnosti.

– Institut je zdravstveno – rehabilitaciona ustanova koja živi od svog rada, na tržištu je, tako da je veoma teško, naročito u ovim vremenima, naći sredstva da se i u uređenje galerije  dodatno ulaže.

S druge strane SPA galerija će nastaviti da  okuplja likovne stvaraoce i publiku, da doprinosi  likovnom životu grada i time je njena misija sasvim ispunjena.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com