DRUŠTVO

SMŠ “IVAN GORAN KOVAČIĆ”: POTPISAN UGOVOR O SARADNJI I STIPENDIRANJU SA INSTITUTOM, USKORO I SA “CARINAMA”

Uprava Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“ radi na obezbjeđivanju što boljih uslova obrazovanja i rada učenicima stručnih škola. Potpisali su ugovor sa Institutom „Dr Simo Milošević“ koji od sada podrazumjeva i stipendiranje učenika, a uskoro očekuju i verifikovanje sličnog ugovora sa kompanijom „Carine“.

U korak sa kampanjom Ministarstva prosvjete o promociji stručnog obrazovanja, u novskoj srednjoj školi uspostavljaju saradnju sa socijalnim partnerima u gradu kako bi omogućili učenicima ugostiteljskog i turističkog smjera dobru praktičnu nastavu. Nakon decenije saradnje Institut „Dr Simo Milošević“ će od naredne školske godine obezbjediti i 6 dvogodišnjih stipendija, objašnjava direktor škole Momir Dragićević:

-Naši učenici u Institutu mogu da obavljaju redovnu praktičnu nastavu tokom godine, zatim profesionalnu praksu i ove godine novina je da će Institut ponuditi četiri stipendije za zanimanje tehničar usluživanja i dvije za zanimanje tehničar kulinarstva. Učenici će dobijati mjesečnu naknadu koju će odrediti poslodavac, te nakon završenog školovanja ostati onoliko koliko je stipendija trajala, u protivnom moraju vratiti iznos koji su dobijali. Sa Institutom imamo zaista dobar primjer saradnje škole i poslodavca. Njihovi ljekari su naši stručni saradnici i profesori za zanimanja stručno teorijskih predmeta u školi, a taj oblik saradnje traje od kada je otvoren obrazovni profil fizioterateutskog tehničara u srednjoj školi, kazao je Dragićević.

Konkurs će biti raspisan u avgustu, a izbor budućih stipendista obaviće zajednička komisija škole i Instituta rukovodeći se dostignućima učenika, praktičnim vještinama i pravilnom odnosu prema radu. Narednih dana školu će posjetiti predstavnici kompanije „Carine“ i prezentovati đacima koji su im obrazovni profili potrebni tokom turističke sezone, kazao je Dragićević:

-Predstavnici kompanije „Carine“ i direktor Čedo Popović su bili u školi i razgovarali smo da u narednim danima, u okviru škole, učenicima ugostiteljske, turističke ali i drugih obrazovnih profila prezentuju koja su im zanimanja potrebna za turističku sezonu. To je način da jedan dio naših učenika tu nađe zaposlenje. Sa kompanijom „Carine“ smo takođe razgovarali da potpišemo sličan ugovor kao sa Institutom, a oni su izrazili želju da stipendiraju četiri tehničara kulinarstva, najavio je Dragićević.

Saradnja sa Institutom i kompanijom Carine su primjeri dobre prakse i ide u prilog kampanje Ministarstva prosvjete kojom treba podići svjest da budući srednjoškolci biraju stručno obrazovanje za zanimanja koja su deficitarna i imaju prohodnost na tržištu rada.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com