Društvo

SMŠ “IVAN GORAN KOVAČIĆ” – ODRŽAN EKOLOŠKI ČAS O OČUVANJU OZONSKOG OMOTAČA

Predstavnici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine iz Ministarstva održivog razvoja i turizma Tatjana Boljević i Bojan Bašanović, održali su ekološki čas učenicima SMŠ „Ivan Goran Kovačić“. Riječ je o akciji kojom pokušavaju podići nivo ekološke svijesti omladine i objasniti koliko je važno voditi računa u svakodnevnim aktivnostima kako bi se očuvala životna sredina, a povod je obilježavanje Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača.

Veoma zanimljivo predavanje na temu oštećenja ozonskog omotača i klimatskih promjena održala je Tatjana Boljević, samostalna savjetnica u Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine. Učenici su imali priliku da se podsjete šta je ozon, u kojem dijelu atmosfere se formira omotač, šta prouzrokuje njegovo oštećenje i da čuju šta je ono što ljudi mogu da urade kako bi spriječili dalje oštećenje. Ona je istakla i koje su posledice UVB zračenja na čovjeka ali i na čitavu prirodu, te da se uz pomoć sjenke može odrediti da li je visok ili nizak, jer je veličina sjenke obrnuto proporcionalna intezitetu UV zračenja.

Shodno ovogodišnjoj temi Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača “Ostani cool, i nastavi dalje”, Boljević je objasnila šta je Montrealski protokol

-Tema ima dvije konotacije – da naš posao zaštite ozonskog omotača štiti i klimu, i da je Montrealski protokol “Cool” ugovor, što pokazuje njegov izvanredan uspjeh. To je međunarodni ugovor koji je usvojen 1987. godine iz razloga oštećenja ozonskog omotača, a sa ciljem smanjenja korišćenja supstanci (freon, hemikalije) čijim emitovanjem nastaju najveća oštećenja na omotaču. Crna Gora je jedna od 197 zemalja potpisnica ugovora i kod nas je od 1. januara 2012. zabranjen uvoz aparata i predmeta koje sadrže štetne supstance, osim jedne vrste koja je potrebna za servisiranje klima urđaja koji su već bili u upotrebi, kazala je Boljević.

„Ozonska rupa“ je najizražajnija na polovima, nema je u prostoru nad našom državom, a stručnjaci ističu da očekuju potpuni oporavak ovog sloja do sredine vijeka. Eliminacijom skoro 100% supstanci koje oštećuju ozonski omotač koje su i snažni gasovi sa efektom staklene bašte, osim zaštite ozonskog omotača, dat je i značajan doprinos ublažavanju klimatskih promjena, sprječavanjem emisija, procijenjenog iznosa, više od 135 milijardi tona ekvivalenata CO2, od 1990-2010. godine. Uz predavanje učenici su odgledali tematski rađen film, a na poklon su dobili majice.

Ekološki časovi su samo jedna u nizu akcija koje preduzima Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, objašnjava za naš Radio i Portal Tatjana Boljević.

-Trudimo se da svake godine obiđemo što više osnovnih i srednjih škola, da pokrijemo cijelu državu. Shodno uzrastu osnovaca i profilu srednjoškolaca modelujemo predavanja. Osim u Herceg Novom u narednom periodu bićemo u školama u Mojkovcu i Bijelom Polju, a do sada smo bili u Risnu, na Žabljaku, u Podgorici. Djeca, posebno u osnovnim školama, izuzetno dobro reaguju, sa njima imamo odličnu interakciju, interesantno im je, budu pripremljeni. Spremni smo na saradnju i rado ćemo se odazvati na poziv zainteresovanih škola, kaže Tatjana Boljević.

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača je ekološki datum koji Agencija za zaštitu prirode i životne sredine obilježava od svog osnivanja, a cilj je promocijua zaštite životne sredine, podizanje svijesti i edukacija najmlađe populacije o značaju i neophodnosti zaštite ozonskog omotača, kao i najčešćim oblicima njegovog uništavanja.

1 komentar

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com