IzdvojenoKultura

SKPD “PROSVJETA” : O SIMU MATAVULJU, O BOKI I NOVOM NEKAD

SPKD ” Prosvjeta”  i JUK “Herceg Fest”, a uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Kancelarija za dijasporu pri tom ministarstvu , na čijem su konkursu dobijena sredstva za ove programe, nastavlja seriju književnih večeri posvećenih srpskim piscima.

Nakon večeri  posvećene Isidori Sekulić, sinoć je u dvorani “Park” održano veče posvećeno Simu Matavulju. Na večeri su govorile: Olivera Doklestić, Vinka Perišić Šarenac i Branka Banićević, a odlomke iz Matavuljevih djela  čitala je  Maja  Žarić. Olivera Doklestić je govorila o Matavuljevom boravku u Herceg
Novom i njegovoj vezi s Bokom i Bokeljima, kao i pričama inspirisanim novskom sredinom i novskim životom onoga vremena. Vinka Perišić Šarenac se osvrnula na roman Bakonja fra Brne, Matavuljevo bez sumnje najbolje romaneskno djelo, a Branka Banićević je govorila o Matavuljevom pripovjedačkom dijelu, dijeleći ga u tri kruga: dalmatinsko – bokeljski, cetinjski i beogradski. Na večeri posvećenoj Matavulju, nastupila je i pijantskinja Anita Zlokvić i muzički obogatila program. Naredno veče koje će biti održano u četvrtak 6. decembra biće posvećeno Jovanu Dučiću.

M.Martinović

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com