DruštvoIzdvojeno

SJEĆANJE NA POBUNU MORNARA JE I SLAVLJENJE MIRA

Obilježavanje jubileja, stotinu godina od pobune mornara u Boki Kotorskoj, počelo je popodnevnim programom u Đenovićima, a biće nastavljeno akademijom u dvorani Park u 18 sati.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić u Đenovićima je obavio smotru odreda Bokeljske mornarice – Podružnice Herceg Novi. Obraćajući se mještanima i uglednim gostima među kojima je bio ministar Aleksandar Andrija Pejović i predstavnici mornarice Vojske Crne Gore, Katić je istakao.

-Na današnji dan prije tačno stotinu godina, 1918. godine, u Boki Kotorskoj, u okolini mjesta na kojem danas stojimo, izbila je pobuna mornara austrugarske ratne mornarice, na brodovima Sankt Georg i Gea. Mornari su preuzeli zapovjedništvo u svoje ruke, u znak pobune protiv rata i međunacionalne solidarnosti. U pobuni je učestvovalo više hiljada mornara, 11 nacionalnosti. Iako je pobuna ugušena vrlo brzo, ovaj događaj ostao je zapamćen kao primjer zajedničke borbe za prestanak ratnih sukoba, mir i bolje uslove za život i rad.

Herceg Novi godinama njeguje sjećanje na ovaj događaj polaganjem vijenaca, uz učešće predstavnika Bokeljske mornarice- Podružnice Herceg Novi. Jubilej – 100 godina od pobune mornara zaslužuje pažnju – u Boki Kotorskoj, cijeloj Crnoj Gori i šire – jer na ovaj način odajemo poštu stradalima i slavimo mir, kao misao-vodilju ovog događaja i osnovnu vrijednost koju danas baštine svi evropski narodi, kazao je Katić.

Predsjednik Katić položio je vijenac u more, a predstavnici Bokeljske mornarice na kuću Vrankovića gdje je pobuna počela. Uz počasni plotun i nastup Mjesne muzike Đenovići u marini Porto Novi, vijence su položili ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Poša i komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan fregate Vesko Tomanović.

U dvorani Park u 18 sati će početi svečana akademija sa pozdravnim govorima predsjednika Opštine Stevana Katića, predsjednika Organizacionog odbora ministra Aleksandra Andrije Pejovića i načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnog  generala Ilije Dakovića.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com