Društvo

SJEĆANJE NA LOGORAŠE MAMULE I 75 GODINA RASFORMIRANJA LOGORA

U znak sjećanja na  logoraše u “Campo Mamula” u Drugom svjetskom ratu i izlazak posljednje grupe logoraša,  sutra će (subota) biti organizovan  komemorativni obilazak ostrva i polaganje cvijeća. Organizatori okupljanja na Mamuli i obilježavanja 75 godina od rasformiranja logora su Udruženje boraca NOR-a 1941-1945 i Mjesna zajednica Luštica. Očekuju dolazak delegacija  boračkih organizacija iz Podgorice, Pljevalja, Berana, Cetinja, Budve,  Trebinja, kao i goste iz Sopota kod Beograda.

Polazak trajektom iz luke Zelenika u 9:00 časova. Prihvatanje Luštičana je u 9:30 na Rosama,a  iskrcavanje na Mamuli u 10:00 sati .

Tvrđava koju  je sagradio austrougarski general Lazar Mamula kao vojno utvrđenje pretvorena je u kazamat još u Prvom svjetskom ratu a u Drugom svjetskom ratu u njemu su mučeni ne samo vojnici, već starci, žene i djeca.

Od marta 1942. do 14. septembra 1943. u  logoru na ostrvu Lastavica je bilo zatočeno  2.332 rodoljuba iz Boke, Istočne Hercegovine i južne Dalmacije. Logor je rasformiran  14. septembra  1943. godine, kada je ga je napustio poslednji internirani rodoljub.

Ostrvo i tvrđava Mamula izdati su u dugoročni zakup kompaniji “Oraskom” koja posredstvom svoje kompanije u Crnoj Gori, OHM Mamula Montenegro,  na toj lokaciji planira boutique  hotel&spa visoke kategorije  sa 30 soba, memorijalni muzej, četiri ugostiteljska objekta,  bazene, klub za vodene sportove.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com