DruštvoIzdvojeno

SJEĆANJE NA DEVET STRIJELJANIH RODOLJUBA U LIPCIMA

Danas je 75 godina od kada su strijeljani pripadnici partizanskih jedinica Primorskog i Orjenskog bataljona u Lipcima. Tim povodom delegacije UBNOR-a Herceg Novog, Kotora i Tivta položile su cvijeće na spomen obilježje. Našu delegaciju predvodio je predsjednik UBNOR-a Herceg Novi, Petar Vlaović. Među prisutnima bio je Duško Dabović, sin ubijenog Paska. Prošle su decenije od kad  je izgubio oca, i sad vremešni Duško sa tugom gleda u ploču a u mislima slike djece koja su uzalud čekala da im očevi odnekud dođu. Kako stari, bol je, kaže,  sve veći.
U sjećanjima Joke Bećir Radonjić, iz grbaljskog sela Trešnjice, sestre Sava i Vuka zabilježeno je na koji način su njenu braću zarobili lokalni četnici , koji su ih odmah predali Italijanima.


-Na stratištu su svi devetorica umirala prkosno. Jedni su pjevali, a drugi klicali i partiji i skoroj pobjedi. Većina, kao i braća Bećir, odbili su vezivanje očiju. Savo se okrenuo da ubice gleda u oči, rekao je na spomen obilježju u Lipcima, podsjećajući na strijeljane heroje, Jovo Bećir, predsjednik UBNOR-a Kotor.

Pop Jovo Radulović , kasnije je svjedočio o dostojanstvenom držanju : Obrada i Paska Dabovića, Dušana i Lazara Samardzića, Marka Popivode, Sima Sijerkovića i Nikole Šabanovića.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com