DruštvoUncategorized

SJEĆANJE I ZAHVALNOST MILENI DRAVIĆ ZA LJUBAV PREMA HERCEG NOVOM I PODRŠKU FESTIVALU

Otišla je i Milena Dravić, jedna od najpoznatijih jugoslovenskih i srpskih glumica (Beograd, 5. oktobar 1940 – Beograd, 14. oktobar 2018) diva koja je igrala u više od sto filmskih ostvarenja, a dobitnica  nagrada koje je teško i pobrojati, između ostalih su  nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i „Žanka Stokić“ za  doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade „Joakim Vujić”, “Pavle Vuisić” na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i zaista izuzetnih čak  deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

Milena je govorila da joj  je Narodno pozorište u Beogradu bilo “prozor u svet” a na film je došla  1959. u Sarajevu i u saradnji sa slovenačkim rediteljem Františekom Čapom u filmu “ Vrata ostaju otvorena”. Snimala je potom  Diližansu snova, Zajednički stan, Bolje je umeti, Uzavreli grad i Leto je krivo za sve. I počinju da se nižu antologijska ostvarenja poput filma Prekobrojna ,u režiji Branka Bauera za koji je dobila prvu Zlatnu arenu… Kozara, Lito vilovito, Čovek nije tica, Hasanaginica, Jutro, sa Ljubišom Samardžićem…Kros kontri, Zaseda, Bitka na Neretvi, koja je te godina bila u trci za Oskara za najbolji strani film i u kome su igrale svjetske filmske zvijezde poput Ričarda Bartona, Jul Brinera i Orsona Velsa.

Zaigrala je u Atelju 212, snimala  Biciklistime Puriše Đorđevića,  kontroverzni film W.R. Misterije organizma, čije je prikazivanje vlast odmah  zabranila, u komediji Kako su se volele dve budale sa Gidrom Bojanićem i tada upoznaje ljubav svog života  Dragana Nikolića, zajedno vode šou program Obraz uz obraz, koji je za kratko vrijme stekao enormnu popularnost.

Pamtićemo  je i po televizijskim serijama Povratak otpisanih, Priče iz Nepričave, rimejku popularnog Pozorišta u kući igra…

Zasluženo je o velikoj umjetnici krajem 2016. godine objavljena monografija „Milena Dravić – više od umetnosti”. Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića je otvoren u Jugoslovenskoj kinoteci 5. maja 2018. godine.

Od Narodnog pozorišta u Beogradu, Mileninog “prozora u svet”  nizale su se i sjajne  pozorišne uloge u Ateljeu 212, Kult teatru, Kruševačkom pozorištu, tivatskom Centru za kulturu ali i saradnja sa najznačajnijim našim pozorišnim rediteljima.. Antologijski ostaje I “Bokeški D-mol” Stevana Koprivice u režiji Milana Karadžića.

U Herceg Novom koji je izuzetno voljela Milena je bila ove godine u avgustu tokom Filmskog festivala. Imali smo malu privilegiju da zabilježimo njenu priču o gradu, festivalu i ljudima, premda je već tada njeno zdravlje bilo ozbiljno narušeno. Podsjetićemo na njene poruke  jer je Milena i tako   potvrdila ljubav prema gradu i podršku festivalu.

GRAD I FESTIVAL KAO RAPSODIJA

Milena Dravić trebalo je  da otvori ovogodišnji Filmski frestival. Iz zdravstvenih razloga bila je spriječena da bude na Kanli kuli i da lično primi nagradu “Milan Žmukić”, ali bila je u Herceg Novom, gradu koji voli,  i kratko  za Radio Herceg Novi ipak  prokomentarisala ovu filmsku svetkovinu.

-Ja sam, ne znam tačno po koji put,   došla na HFF. Dolazila sam i ranijih godina, i sa filmovima i kao učesnik, da otvorim HFF, bilo da sam bila sama bilo da sam to činila sa mojim suprugom Draganom Nikolićem. Sećam se jedne  godine kada je  bilo strašno bogato to otvaranje, bio je napravljen čitav program, maltene da je bila napravljena i predstava pre nego što će početi filmovi. Srećna sam što sam opet tu i  što sam dobila nagradu koja nosi ime gospodina Milana Žmukića, direktora Centar filma sa kojim sam se  dugo godina družila, znala. On je podržavao nas glumce, voleo nas, tako da ova nagrada jako lepo  izgleda. Hvala Hercegnovskom festivalu što su odlučili da mi je dodele, rekla je Milena.

A koliko je njoj bilo važno da bude u Herceg Novom  potvrđuje podatkom da je u grad stigla  dva, tri dana ranije kako bi se  pripremila da bude opuštena, da bude najbolje moguće  raspoložena i u razgovoru sa publikom i novinarima.

-Ali,  desilo se što se desilo. Dobila sam opstrukciju pluća, pa je bilo nemoguće da budem na Kanli kuli.  Za mene i za moju zdravstvenu situaciju ovakvo vreme  ne odgovara, ali je gospođa Tanja Nježić vaša koleginica i naš veliki novinar i sve najveće za mene, pročitala moju poruku. Ja sam je zamolila da umesto mene pročita tekst i obrati se publici i otvori FF što je ona učinila na najbolji mogući način. Da je  i publika  prosto bila oduševljena,  videla  sam na snimcima  u bolesničkoj sobi. Opet me je publika  razumela i sve   su  shvatili i još mi  poslali pozdrav da što pre ozdravim, na čemu sam beskrajno zahvalna, ispričala nam je Milena Dravić, pružajući i ovako podršku kinematografiji i hercegnovskom frilmskom festivalu.

Još jedan pozdrav velikoj umjetnici – njen Herceg Novi!

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com