Sport

SJEĆANJE: FEHMI HUSENI – ODLAZAK MAGA PLEMENITE VJEŠTINE

Dugogodišnji trener i osnivač Bokserskog kluba Herceg Novi Fehmi Huseni preminuo je  jutros iznenada, u 47 godini. Nije izdržalo srce ovog plemenitog čovjeka kojeg su krasile mnogobrojne vrline. Bio je dobar, odgovoran bokser BK Budva zatim Vojvodine, Mačve (Šabac), BSK Dortmund (Njemačka).

Rođen je 15. marta 1973. godine, a boksom je počeo da se bavi 1985. godine, kod poznatog trenera Pavla Bučaja. Na prvenstvu Crne Gore postaje vicešampion. Dvije godine kasnije pobjednik je Međunarodne omladinske revije „Oslobođenja Beograda“, a iste godine osvaja reviju „Mađar so“. Proglašen je 1987. godine za sportistu Budve, i opet 1989. godine, a te godine osvaja i titulu omladinskog prvaka Crne Gore u poluvelter kategoriji. Dvadeset dana kasnije, na državnom prvenstvu u Zagrebu, postao je omladinski prvak Jugoslavije u istoj kategoriji. Na reviji mladih šampiona Jugoslavije osvoji je srebrnu medalju, posle čega je postao standarni član omladinske reprezentacije Jugoslavije.

Na meču u Napulju, između omladinskih reprezentacija Jugoslavije i Italije, osvaja statuu Cezara i plaketu grada Napulja. Boksersku 1989. godinu okončava zlatnom medaljom na međunarodnoj reviji „Mađar so“ u Zrenjaninu.

Hroničari  budvanskog sporta  zabilježili su da je od 1986. do 199.0 godine Fehmi Huseni suvereno vladao jugoslovenskim omladinskim boksom u poluvelter kategoriji. Po procjenama svih bokserskih trenera, on je bio najtalentovani mladi bokser u Jugoslaviji. Majicu sa grbom omladinske reprezentacije Jugoslavije oblači sa 15 godina.  Dvostruki je pobjednik Međunarodne bokserske revije „Mađar so“, višestruki republički i državni omladinski prvak u bantam kategoriji, osvajač je „Zatne rukavice“. Na reviji mladih šampiona Jugoslavije (1989) u Beogradu osvaja srebrnu medalju. Sa omladinskom reprezentacijom Jugoslavije postiže vrijedne uspjehe u ringovima širom Evrope. Od 1990. godine Fehmi prelazi u Vojvodinu u Novi Sada. Posle tromjesečnog izleta u Šapcu, gdje boksuje za „Mačvu“, krajem 1992. odlazi za Dortmund i boksuje u „BSK“. Posle šest godina vraća se u Herceg Novi. Od 1998.  radi kao trener u Herceg Novom gdje osniva BK „Herceg Novi“.

U vrlo kratkom vremenskom periodu, kao trener Herceg Novog, lansirao je dvadesetak novih crnogorskih i jugoslovenskih boksera, od kojih su imena Čurovića, Vlaovića, Petrovića, Roganovića, Vidakovića i Prašovića, postigla zapažene rezultate na amaterskom i profesinalnom nivo. Od 1999. godine do 2017., Fehmi Huseni je organizator bokserske revije „Zlatna mimoza“.

Pored tuge, kojom je ophrvana njegova porodica – supruga, ćerke, zet, neizmjerna tuga nadvila se na njegovom bokserskom porodicom. Mada duboko ožalošćeni, ponosni smo što smo imali sreću da sa njim radimo i učimo o boksu plemenitosti i čojstvu.

Lik i djelo pokojnog Fehmija Husenia, ostaće za sva vremena u najljepšim sjećanjima svih članova kluba Herceg Novi kao i svih sportskih radnika Herceg Novog, Budve, Crne Gore i regiona, koji će ga pamtiti kao izuzetnu ljudsku veličinu.

Sahrana Fehmija Husenia obaviće se u nedelju, 4. avgusta, u 16 časava na novom groblju „Vječnost“ u Sutorini.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com