Please assign a menu to the primary menu location under MENU

KulturaUncategorized

SINOĆ NA „TRGU OD ĆIRILICE“ MATIJA BEĆKOVIĆ, A VEČERAS PROMOCIJA IZDANJA MATICE SRPSKE – DRUŠTVA ČLANOVA U CRNOJ GORI

Jedan od najznačajnijih pjesnika savremene srpske poezije, „moderni klasik“ kako kaže kritika, a poeta čije stihove više od pola vijeka šapuću i mladi i stari – Matija Bećković, bio je sinoć gost „Trga od ćirilice“ na Belavisti.
-Pjesništvo Matije Bećkovića prožima ideju „Trga od ćirilice“ u vremenima nesklonom poeziji i duhovnim stvarima, svjedoči da pjesnička riječ još ima snagu da nas drži na okupu, posebno ovdje pored biste Šantića, Sima Matavulja, u gradu Iva Andrića u gradu kojim je koračao Rade Tomov, poručio je otvarajući program književni kritičar Želidrag Nikčević.
U kratkom obraćanju brojnoj publici Bećković je podsjetio da je povodom 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića 2013. godine mitropolit Amfilohije na Cetinju Njegoša proglasio svetim i napisao njegovo žitije i tropar, a naslikana je i njegova ikona. U čast toga čina sam je napisao poemu „Prahu oca poezije“, a lako se dosjeti da je to replika Njegoševom „prahu oca Srbije“ objasnio je Bećković koji je potom govorio svoje stihove – one koje odavno znamo ali i stihove iz knjige o Petru Petroviću Njegošu, čijim pjesničkim i misaonim stazama ide decenijama.
Osim pjesnika publika je sinoć posebno srdačno pozdravila Stefana Radovića, dječaka koji je upečatljivo i naizust kazivao Bećkovićeve stihove.
Podsjećamo, sutra (nedelja, 13. avgust) je od 21 sat na Kanli Kuli previđen dobrotvorni koncert za obnovu Manastira Banjska i Draganac na Kosovu i Metohiji koju fondacija „Delije“ organizuje u saradnji sa „Trgom od ćirilice“. Učestvuju pjesnik Matija Bećković, dramska umjetnica Ivana Žigon sa „Kosovskim božurima“, muzičari Slobodan Trkulja, Danica (Nikić) Crnogorčević i Komnen Vuković.
Večeras ( subota, 12.avgust) Na „Trgu od ćirilice“ biće predstavljena izdanja Matice srpske, društva članova u Crnoj Gori, a prema najavi organizatora govoriće prof.dr Jelica Stojanović, dr Drago Perović, protojerej stavrofor Slobodan Jokić, dr Goran Komar, Gordana krcunović, Radinko Krulanović, Radosav Đurković i janko jelić. Početak programa je u 21 sat.

Ostavite Vaš komentar

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com