Društvo

SINDIKAT MEDIJA CRNE GORE POKREĆE PREGOVORE OKO GRANSKOG KOLEKTIVNOG UGOVORA

Sindikat medija Crne Gore predao je nedavno Uniji poslodavaca Crne Gore zahtjev za pokretanje pregovora u vezi Granskog kolektivnog ugovora za informativnu, grafičku i izdavačku djelatnost. Aktuelni Granski kolektivni ugovor potpisan je 25. novembra 2004.godine i od tada njegov tekst nije usaglašavan sa Zakonom o radu i Opštim kolektivnim ugovorom, koji su u međuvremenu pretrpjeli više značajnih izmjena. Stoga, sam tekst Granskog kolektivnog ugovora, koji zvanično nije stavljen van snage, zapravno ne pruža nikakvu zaštitu zaposlenima u ovoj djelatnosti, niti je kao takav primjenjiv u praksi.

Predsednica Sindikata medija Crne Gore, koleginica Marijana Camović za naš Radio i Portal kaže da je predlog Granskog kolektivnog ugovora, nakon višemjesečnog rada i konsultovanja sa svim članovima, prošle sedmice predat Uniji poslodavaca Crne Gore na dalje usaglašavanje.

– Mi smo u saradnji sa pravnicima Unije slobodnih sindikata pokušali da u tekst unesemo najbolja i najpraktičnija rješenja, jer smatramo da zaposleni u crnogorskim medijima rade u uslovima koji su loši, ali koji se uz malo dobre volje mogu popraviti.

Smatramo da, primjera radi, nema potrebe za svakodnevnim prekovremenim radom, da zaposleni koji veliki dio svog života posvete medijima pred kraj karijere treba da budu nagrađeni za taj doprinos, da se zarade moraju isplaćivati jednom mjesečno, da zaposleni koji rade u zoni zračenja moraju da imaju češće i duže pauze jer je u suprotnom njihovo zdravlje ugroženo….

U Sindikatu medija Crne Gore vjeruju da će poslodavci prepoznati njihovu dobru namjeru, i da će pregovori uskoro početi.

-Uostalom, kolektivno pregovaranje je i njihova zakonska obaveza. Mi sad čekamo prvi poziv Unije poslodavaca Crne Gore, nakon čega ćemo imenovati pregovarački tim i nadamo se da će konkretni pregovori početi uskoro, poručila je Camović.

Sindikat medija će kroz Granski kolektivni ugovor, pokušati da poboljša uslove rada zaposlenih u medijima, i nadaju se da će u toku pregovora naići na razumijevanje poslodavaca.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com