Društvo

SINDIKAT MEDIJA CRNE GORE DIO MEĐUNARODNE KAMPANJE „JEDNAKOST ZA SVE“

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) učestvovaće u kampanji “Jednakost za sve” koju je, povodom 7. oktobra Svjetskog dana dostojanstvenog rada, pokrenula Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Kako saopštavaju iz SMCG cilj kampanje je da se istakne značaj sindikalne borbe za osvajanje jednakosti za sve u redakcijama.

– Prema podacima Međunarodne organizacije rada (ILO) dostojanstveni rad žele svi ljudi tokom njihovog radnog vijeka. On obuhvata fer zarade, sa penzijskim i zdravstvenim osiguranjem, osnovnim pravima, jednakim mogućnostima i tretmanom, kao i sa mogućnostima za lični razvoj.

Sve to čini suprotnost svakodnevice u kojoj rade naše kolege i koleginice. Upravo zato je naš cilj da ukažemo da su uslovi u kojima oni rade i dalje ispod minimuma koji podrazumijeva dostojanstven rad. To potvrđuje i činjenica da su zarade novinara i novinarki i dalje ispod prosjeka na nivou države, kao i to da je veliki broj naših kolega i koleginica suočen sa cenzurom i pritiscima.

Osim učešća u kampanji „Jednakost za sve“,  u Sindikatu medija su angažovani na istraživanju o uslovima rada u digitalnim medijima, a nastaviće i da obilaze kolege širom Crne Gore.

– Kampanja će biti samo jedna od aktivnosti koje će Sindikat medija Crne Gore sprovesti tokom ove godine u okviru projekta „Union to Union“, koji već četvrtu godinu sprovodimo u saradnji sa IFJ. SMCG će i ove godine organizovati niz posjeta kolegama i koleginicama iz različitih gradova Crne Gore, posebno onima koji rade u digitalnim medijima. Takođe, radimo i na prvom istraživanju o uslovima rada u digitalnim medijima – portalima u Crnoj Gori.

O aktivnostima  SMCG možete se informisati na web sajtu www.sindikatmedija.me, kao i na njihovoj Facebook i Twitter stranici.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com