DruštvoIzdvojeno

SELO ŽLIJEBI, TRADICIJA UPOTREBE KAMENA EDUKACIJA, PJEŠAČENJE, ZABAVA, GASTRO-KUTAK

U okviru zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, danas je organizovan obilazak sela Žlijebi, uz upoznavanje sa njegovim vrijednim nasljeđem – gradnje u kamenu. Organizator je Agencija i konoba Sikimića, uz tehničku pomoć PK „Subra“.

Nakon okupljanja ispred Crkve Sv. Sergeja i Vakha na Podima, oko 100 učesnika , nastavilo je pješačenje do podnožja pješačkih serpentina, odakle je krenuo  jednosatni uspon uz Spile kamenim pješačkim putem.

Nakon degustacije lokalnog posluženja, okupljenima je  predstavljena tradicionalna tehnika vađenja kamena i načina slaganja krova od kamenih ploča, a po želji i okušavanje samih učesnika u tom poslu.

Poslije obilaska zanimljivosti sela Žlijebi, Crkve Sv. Nikole, sagrađene na platou sa jednim od najboljih pogleda na ulaz u Boku Kotorsku, grupa se, istim pješačkim serpentinama vratila niz  Spile .

-Tura sa pješačkim usponom uz Spile je pogodna za osobe u prosječnoj fizičkoj kondiciji. Potrebno je imati odgovarajuću obuću i mali ruksak sa rezervnom robom i nešto hrane i pića. Štapovi su takođe korisni dio opreme. Telefon, odnosno foto-aparat i dobra volja se podrazumijevaju! , rekao nam je Željko Starčević, zadovoljan odzivom učesnika, ne samo iz Herceg Novog, već Dubrovnika, Kotora, Podgorice, a bilo je I nekoliko Rusa.

Program je realizovan uz podršku Opštine Herceg Novi i lokalne turističke organizacije.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com