Društvo

SAVINDAN PROSLAVLJEN U NOVOM I NA LUŠTICI, A VEČERAS SVETOSAVSKA AKADEMIJA U DVORANI “PARK”

Tradicionalnim iznošenjem krsta Svetog Save, koji se čuva u riznici manastira Savina,  počele su  svečanosti povodom velikog praznika. U crkvi Svetog Save služena je sveta liturgija, kojoj je prethodila litija od manastira Savina. Sveta liturgija povodom Savindana služena je u omalenom, ali jedinstvenom hramu posvećenom ovom svetitelju u Klincima na Luštici.

Prilikom iznošenja krsta Svetog Save protojerej stavrofor Radomir Nikčević govorio je o tradiciji i značaju Rastka Nemanjića koji je prije 799 godina ustanovio Srpsku pravoslavnu crkvu. On je istakao i značaj ovog svetitelja za narod Boke gdje postoje brojni hramovi posvećeni Svetom Savi. O značaju Savindana, kao i o potrebi da se izgradi put do crkve govorio je i protojerej Živan Vukojević. Staza od manastira Savina do crkve Svetog Save je obnovljena, a sredstva je obezbjedio dobrotvor Nikola Nikša Gojković. Održan je i kulturno umjetnički program, a djeci podjeljeni paketići.

U večernjim satima biće upriličena duhovna akademija na kojoj će besjediti jerej Igor Balaban, paroh cetinjski. U umjetničkom programu učestvovaće djeca sa vjeronauke i novski crkveni horovi „Sveti Sava“, “Roždestvo“ i „Sveti Vasilije Ostroški“. Scenario i režiju muzičko-scenskog prikaza i ove godine potpisuje dr Slobodan Janjić, a učestvuju glumci Goran Slavić, Željko Vavić, Matija Janjić, Ivana Vujičić, članovi KUD „Ilija Kišić“, etno grupa i narodni guslar Nikola Bigović. Početak akademije je u 19 sati u Dvorani “Park”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sveta liturgija povodom Savindana služena je i u hramu posvećenom ovom svetitelju u Klincima na Luštici, služio je paroh luštički  otac Nikola Urdešić. Hram je jedinstven u našoj crkvi a možda i u svijetu,  sagrađen je za samo jednu noć tokom smjene vijekova kada se čekala 1800. Nova godina.

– Sveti Sava je, po predanju,  prilikom prve obnove hrama Svetog Nikolaja  na Luštici, osveštao ovu svetinju i dao blagoslov da svaka kuća na Luštici slavi Svetog Nikolu, kao krsnu slavu što se poštuje i danas. Luštičani su htjeli da novi, dosta veći saborni hram podignu na Obosniku, vrhu Luštice i taj hram bi se poput Njegoševe kapele na Lovćenu vidio iz više djelova Boke. Međutim, 1797. su Austrougari primili Lušticu pod svoju upravu i oni su to osporavali, ali je u njihovom saršenom Zakonu postojala “rupa” koja je omogućavala da se objekat sagrađen za jedan dan kada je stavljen pod krov i može da se koristi – ne ruši. To je bio jedan od razloga što su Luštičani iskoristili taj propust i napravili bogomolju zaista divnu i posvetili je Svetom Savi.

Hram se nalazi u selu Klinci ispod Obosnika, na padinama najvećeg vrha Luštice a tim selom počinje Luštička visoravan koja se prostire do Radovanića do sabornog hrama.Otud se pruža prelijep pogled na ulaz u Bokokotorski i Topaljski zaliv. Po dimenzijama hram nije veliki , spoljne su 4,5 sa 4,5 metra a unutrašnje 3 sa 3 metra. Hram su po predanju sagradili žitelji sela Klinci sa ostalim Luštičanima, a u poslednje vrijeme ga održava i obnavlja bratsvo Kaluđerovića i dosta su uradili u poslednjih pet, šest godina. To je naš biser. U njemu je služeno danas, a uglavnom su službe u sabornom hramu, ljeti u hramu Rođenja Svetog Jovana  na Žanjicama jer je pristupačnije ljudima. Poslije liturgije je uslijedila litija i rezanje kolača. U Boki se nikada za hramovsku slavu ne reže krsnik , izuzetak je Savindan, tako da u bilo kom hramu u Boki da je služba, reže se krsnik na Savindan. Djeca su  učestvovala u programu, uručeni su im pokloni, budući da je Sveti Sava školska slava. Mališanu su joj i dali najljepši doprinos, a nagrađeni su podrškom i slimboličnim poklonima, kazuje paroh luštički Nikola Urdešić.

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com