Društvo

SAOPŠTENJE UBNOR-a I ANTIFAŠISTA HERCEG NOVI:  SJEĆANJE NA NARODNE HEROJE I PRVOBORCE BOKE

Dana 21.januara navršava se 76 godina od junačke pogibije narodnih heroja Nikole Đurkovića,Sava Ilića I prvoboraca Stijepa Šarenca,Danila Daša Pavičića,četiri najistaknutija člana MK KPJ Boke Kotorske.

Savez udruženja boraca NOR-a I antifašista Crne Gore,sa svojim udruženjima boraca NOR-a I antifašista Herceg Novi,Tivat I Kotor će obići mjesto pogibije na Podima kod Herceg Novog,položiti vijence i odati poštu ovim hrabrim ljudima.

21.januara 1943.godine preko 300 domaćih izdajnika,potpomognuti okupatorskim vojnicima su opkolili junake,koji su sa bombama u rukama,bez ikakvih izgleda za spas pokušali proboj i herojski pali za svoje ideale I slobodu svog naroda.

Veseleći se uspješnoj likvidaciji četvorice čelnih komunista I partizana,zagrljene su sluge okupatora na glavnom gradskom trgu u Herceg Novom, oko mrtvih junaka, zaigrale sramotno kolo uz taktove okupatorskih bajoneta.

Hercegnovski fotograf,simpatizer KPJ,Luka Cirigović, fotografisao je kolo,koje je narod nazvao “Krvavo kolo”.Tako je nastao autentičan I upečatljiv document o izdajnicima.

Komemoracija će se održati 21.01.2019.godine sa početkom u 11 oo časova na mjestu pogibije na Podima i  u 12 oo časova pored spomen kosturnice uz spomenik “BEZMETKOVIĆ”na Savini, navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsjednik UBNOR-a I ANTIFAŠISTA Herceg Novi Branislav   Božović.

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com