Politika

SAOPŠTENJE OO DPS HN: PODNIJET ZAHTJEV ZA SAZIVANJE VANREDNE SJEDICE SKUPŠTINE

Iz Opštinskog odbora DPS HN danas su uputili saopštenje za javnost u kojem navode da su, kako je i najavljeno na press-konferenciji održanoj 05. januara, podnijeli je zahtjev za održavanje vanredne sjednice Skupštine Opštine sa jednom tačkom dnevnog reda: zaštita hercegnovskih palmi od štetnog djelovanja surlaša i njihovo zanavljanje.

“U hercegnovskoj opštini postoji oko 1.000 kanarskih palmi. Oko 400 se nalazi u vlasništvu Opštine, dok je ostatak u vlasništvu države ili privatnih lica. Mi smatramo da se palme ne mogu dijeliti u odnosu na vlasništvo. To znači da tretiranje 400 palmi koje su u vlasništvu Opštine, bez adekvatnog tretiranja svih palmi, neće riješiti problem”, kazao je šef Kluba odbornika DPS i jedan od potpisnika inicijative Ranko Konjević, i dodao da je za sve građane Herceg Novog važno da se očuva mediteranska vizura grada i njegova prepoznatljivost kao grada palmi i zelenila.

Opštinskim budžetom na IV redovnoj sjednici Skupštine usvojen je predlog da 50 hiljada eura budu sredstva za borbu protvi surlaša. “To nije dovoljno za uspješno rješavanje ovog problema koji je pogodio cijelo Crnogorsko primorje. Smatramo da je neophodno edukovati građane i praktično im pomoći u borbi protiv palminog surlaša” kazao je Konjević. “Mi želimo da znamo koliko je tačno palmi ugroženo? Koje su mjere konkretno preduzete do sada? Da li su postignuti bilo kakvi efekti? Zašto nijesu korištena iskustva drugih gradova Mediterana koji su imali sličan problem? Zašto se niko iz Opštine nije obratio resornom ministarstvu ili organizacijama EU? Zašto niko nije aplicirao niti za jedan program podrške?”

DPS je predložio da se na sjednicu pozovu predstavnici civilnog sektora i sve opštinske službe koje mogu dati doprinos rješavanju navedenog problema, te da svi zajedno potraže konkretna rješenja, navedeno je u saopštenju Opštinskog odbora DPS Herceg Novi.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com