DRUŠTVO

EPISKOPSKI SAVJET: SPREMNA INICIJATIVA ZA OCJENU USTAVNOSTI ZAKONA

Episkopski savjet Srpske Pravoslavne Crkve je na svojoj sjednici održanoj u prostorijama Mitropolije u Cetinjskom manastiru 11. januara 2020. godine usvojio nacrt inicijative Ustavnom Sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti odredbi takozvanog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koja je, uz blagoslov Crkve, pripremljena od stručnog tima domaćih pravnika. Inicijativa će u najskorijem periodu, nakon brižljive analize, biti predata Ustavnom sudu, o čemu će javnost biti obavještena.

Episkopski savjet u potpunosti podržava juče objavljeni stav Pravnog savjeta i poziva sve dobronamjerne da svoje predloge, sugestije i ideje dostavljaju Pravnom savjetu preko naših episkopija i da se ne preduzimaju jednostrane pravne aktivnosti na polju protivljenja ovom zakonskom tekstu.

Blagodarimo svima vjernima u Crnoj Gori na pokazanom hrišćanskom dostojanstvu u otporu ovom bezakonju, koje je prepoznato i od naše braće i sestara širom regiona i svijeta, kojima takođe ovom prilikom šaljemo naše arhipastirske blagoslove.

Episkopski savjet podržava buduće organizovanje i sprovođenje molitvenih litija četvrtkom i nedeljom i daje blagoslov da mjesno sveštenstvo u svim gradovima prema iskazanoj želji i potrebi vjernog naroda ostalim danima organizuje molitvene skupove i crkveno-narodne tribine pri hramovima, kulturnim centrima i drugim za to prikladnim mjestima, podsjećajući na obavezu čuvanja mira i dostojanstva, kao i do sada.

U isto vrijeme, dostavljamo javnosti poruku Episkopskog savjeta, koja će biti pročitana na svim sjutrašnjim molebanima i litijama širom naše zemlje.

Neka Bog urazumi nerazumne i blagoslovi i ukrijepi naš blagočestivi narod!

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com