DruštvoEkonomija

 SANITARNA DEPONIJA DUBOKI DO  NA SUDU – TISOVE GREDE  – PREOPTEREĆENA

Deponija na Ublima  veliki je i višegodišnji problem lokalne samouprave  zbog neizvjesne gradnje nove na lokaciji “Duboki do” i preopterećenosti postojeće “Tisove grede”. S obzirom na to da je  Ministarstvo  održivog razvoja i turizma obustavilo postupak izdavanja nove građevinske dozvole za sanitarnu deponiju , Opština je iskoristila zakonskog pravo da pred  sudskim organima pokrene postupak zbog obaranja rješenja o izdavanju građevinske dozvole, rekla je za Radio Herceg Novi i naš Portal,  potpredsjednica Opštine Danijela Đurović.

Ministarstvo  održivog razvoja i turizma je prije dvije i po godine izdalo  građevinsku dozvolu,  koja je  poništena  na Upravnom sudu pa je  pokrenuta procedura za izdavanje nove.

-Kako su obrazložili u Ministarstvu, dozvola je bila poništena iz tehničkih razloga, čime se  došlo  do  apsurdne  situacije da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma obustavilo postupak izdavanja nove građevinske  dozvole, kako bi se preispitali  ostali uticaji buduće sanitarne deponije  na zonu pod zaštitom UNESKA  i na  Morinjski sliv, ocijenila je Đurović.

Ona je pojasnila   da je odluka Ministarstva  stigla  samo nekoliko dana nakon  lokalnih izbora , a  činjenica je da je  kompletna planska i tehnička dokumentacija  bila na proscjeni,  saglasnostima  i odobravanju  u drugom sektoru u tom Ministarstvu.  Ako ono da saglasnost   na plansku dokumentaciju , koju  prati Izvještaj  o strateškoj procjeni uticaja  na  životnu sredinu , tu su i svi elementi koji se tiču uticaja takvog komunalnog objekta na teritoriju Opšine i okolnog zaštićenog područja. To je već obuhvaćeno u tom planskom dokumentu na koji je isto Ministarstvo dalo saglasnost ,  pa je apsurdno da se vrši preispitivanje  nečega što je već na snazi, objašnjava  Đurović.

Ona je  podsjetila da je Opština Herceg  Novi  prije tri godine objedinila cjelokupnu plansku i projektno – tehničku  dokumentaciju za izgradnju sanitarne deponije sa svim propisanim  standardima  u oblasti upravljanja čvrstim otpadom u Crnoj Gori  i  EU.

Nakon pritužbi  mjesne zajednice Morinj  dodatno je obavljeno  ispitivanje uticaja buduće sanitarne deponije na izvorišta u Morinju i  izvršeno geotehničko istraživanje  sa upotrebom boje. I tada su   rezultati  pokazali da nova sanitarna deponija neće imati uticaja na morinjski  sliv.

U Opštini će se brzo  susreti sa problemom  odlaganja otpada na lokaciji Tisove grede , deponiji koja je obezbijeđena  minimalno tehničko – sanitarnim uslovima.

-To nije sanitarna deponija, ona ima nedostatke, a nije ni prva ni jedina. U Crnoj Gori  samo su  dvije  odgovarajuće, “Livade”  u Podgorici i “Možur” za Bar i Ulcinj. To je ograđena lokacija na kojoj se vrši kontrolisano odlaganje otpada,   razastiranje i zatrpavanje otpada zemljanim nanosima, tako  da kontrola definitivno postoji, povtrdila je Đurović.

Za Opštinu je nepovoljno  da će brzo doći do  primjene dijela Zakona o  upravljanju otpadom gdje će biti neophodno  plaćanje lokalne samouprave  10 eura po toni odloženog  komunalnog otpada , ukoliko se otpad  ne odlaže na sanitarnu deponiju.

-Đurović ukazuje da će to  biti opterećujuće  za budžet Opštine, a dolazi  u momentu kada isto  ministarstvo kojem se uplaćuje, obustavlja postupak koji se odnosi na izdavanje građevinske  dozvole.

Prema njenim riječima,  logično je  da bi bilo bolje umjesto sredstava koje bi trebalo  platiti po kaznenom dijelu tog zakona  uložiti  za izgradnju sanitarne deponije , posebno što dugo  imamo pripremljenu lokaciju, za koju postoji  sva tehnička i planska dokumentacija.

-Ovaj zastoj nikom ne odgovara i ne čini dobro građanima Herceg Novog, uvjerena je potpredsjednica Opštine .

Ona je apelovala na Ministarstvo da preispita  svoju odluku i izda novu građevinsku dozvolu,  kako bi što prije u saradnji sa kvalitetnim  investitorima počeli izgradnju sanitarne deponije

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com