Turizam

SAMO KUPALIŠTE “STEVUZO” NOSILAC “PLAVE ZASTAVICE” U HERCEG NOVOM

Prvu Plava zastavicu u 2018. godini podigao je danas državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Damir Davidović na plaži Kamenovo u Budvi, koja je i višegodišnji dobitnik ovog prestižnog ekološkog priznanja. Jedini nosilac Plave zastavice u Herceg Novom je kupalište „Stevuzo“ u uvali Dobreč, dok je u pilot fazi kupalište „Jedinica“ u Baošićima, saopštavaju iz JP Morsko dobro.

Direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić na današnjoj svečanosti uručio je 10 sertifikata korisnicima kupališta koji su u dvogodišnjoj pilot fazi projekta i 30 Plavih zastavica, 29 za plaže duž crnogorskog primorja i jednu plavu zastavicu jedinoj marini u Crnoj Gori koja posjeduje ovo međunarodno ekološko priznanje – marini Bar.

Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Damir Davidović je istakao da broj plaža sa Plavim zastavicama pokazuje da zakupci kupališta imaju sve veću svijest kada je u pitanju ova vrsta projekta koji spaja dva važna stremljenja –  razvoj turističkog proizvoda koji počiva na kvalitetu i pitanje zaštite životne sredine.

Direktor JP Morsko dobro Jelušić izrazio je zadovoljstvo što je sve više zakupaca spremno da poštuje preko 28 ekoloških kriterijuma iz oblasti kvalitet morske vode, usluga i sigurnosti na plažama, standarda iz oblasti zaštite životne sredine kao i obrazovanja i informisanja o ekološkim vrijednostima koji su preduslov za ovo prestižno priznanje.

Izvršni direktor NVO “Ecom” Saša Karajović podsjetio je da se broj Plavih zastavica na našim plažama iz godine u godinu se povećavao, zahvaljujući trudu i entuzijazmu JP Morsko dobro i naravno, zakupaca, te da sudeći po broju kupališta koji su u pilot fazi programa taj broj ima tendenciju rasta.

Ekskluzivno ekološko obilježje, međunarodno priznanje „Plava zastavica“ je koje se godišnje dodjeljuje plažama i marinama čiji korisnici žele da se uključe u ovaj program, i koji ispune 32 propisana kriterijuma, od kojih su 28 obavezni, dok su preostali preporučeni. Program promoviše visoke standarde iz četiri oblasti: kvalitet morske vode, usluga i sigurnosti na plažama, standarde iz oblasti zaštite životne sredine kao i obrazovanja i informisanja o ekološkim vriednostima.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com