DruštvoIzdvojenoUncategorized

SAJAM SUVENIRA I EKO HRANE OKUPIO IZLAGAČE IZ REGIONA

Sajam suvenira i eko hrane, koji je okupio 54 izlagača iz Crne Gore i regiona otvoren je danas u hotelu Vojvodina u okviru 50. Praznika mimoze.

Posjetioci će imati priliku da saznaju više o ručnoj izradi, starim zanatima i domaćoj proizvodnji – od gusala, nakita i veza, do kristala, predmeta od drveta i stakla, prirodnih kozmetičkih preparata, čajeva, proizvoda od maslina i meda.

Prema riječima organizatora Jovanke Matković,  izlagači su iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i Crne Gore, a učestvuju i učenici OŠ „Dašo Pavičić“ i Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“, kao i članovi NVO “Nova šansa u Novom”.

-Učenici Osnovne škole “Dašo Pavičić” danas su organizovali radionica za najmlađe, dok su srednjoškolci izložili svoje proizvode, a prihod su namijenili za humanitarne svrhe, kazala je Matković.

Otvarajući sajam sekretarka za turizma i preduzetništvo Suzana Memarović istakla je da ovakve manifestacije doprinose promociji preduzetnika i povezivanju proizvođača:

-Učesnicima sajma želim da ostvare zacrtane ciljeve, da imaju uspješnu prezentaciju i da kupci prepoznaju omiljene, autohtone i kvalitetne proizvode,kazala je Memarović.

Irina Marić iz Herceg Novog izložila je medenjake, lizalice i druge slatkiše koji su kako kaže prikladan poklon za sve prilike.

-Pravimo i kućice od medenjaka koje su prošle.  Sve sajmove posjećujemo, a organizacija ovog je jako dobra. Ovakve manifestacije su prilika za proizvođače da izlože i prodaju svoje proizvode.  Bilo bi divno kada bi sajam trajao koliko i Praznik mimoze ili da tokom godine postoji jedno mjesto gdje bi mogli da radimo – poručila je Irinina majka.

Božo Šaltić iz Bara kaže da rado dolazi u grad cvijeća u grad mimoze. Redovan je učesnik svih manifestacija zdrave hrane u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji ali i Italiji.  U Igalu je izložio masline i proizvode od maslina, specijalitete koje proizvodi, kao što je crna maslina u specijalnom umaku, zatim ekstra djevičansko ulje, kolač od maslinovog ulja, paštetu od crnih i zelenih maslina…

-Ovi sajmovi i manifestacije su velika draž za proizvođače da se sretnu sa potrošačima i da razmjenjuju iskustva razgovorom i ukusom. Ova hrana je zdrava, dobra ukusna, prirodna, domaća i koristimo priliku na svakoj manifesaciji prezentovati naše proizvode i da kupci  mogu probati i kupiti -kazao je Baltić.

Učesnica iz Kikinde predstavila je  aranžmane vojvođanskog tipa rađene od ljuštike, od prirodnog materijala, koje kako objašnjava, boja specijalnim bojama, tako da ne blijede.

Iz Makedonije su na sajam došle Snežana i Nadežda koje su izložile rukotvorine sa pačvork izradom.

-Veliko nam je zadovoljstvo da smo dio ove divne manifasticije i odlične organizacije. Prvi put smo ovdje veoma smo zadovoljni i željeli bi da ostvarimo dalje kontakte sa ljudima odavde i da učestvujemo ponovio na nekom sajmu -kazale su gošče iz Makedonije.

Nevena Popović iz Podgorice ukrašava predmete koji mogu da se iskoriste u domaćinstvu. Riječ je o čašama, flašama i raznim drugim predmetima  koje ukrašava čipkom .

-Učesnica sam svih sajmova, ali sam prvi put u Herceg Novom. Imam svoje kupce što me jako raduje jer mi poručuju da je to za njih brendirana roba. Interesovanje je jako veliko-kazala je Popović.

Miladin Pivljanin iz Budve izrađuje etno suvenire i nacionalnu nošnju Crne Gore.

-Već smo nekoliko puta učestvovali na sajmovima u Herceg Novom i ovdje je to dobro organizovano. Sve su ručni radovi, sami izrađujemo. Crpimo ideje sa etno motiva. Potražnja je solidna, mada bi trebalo malo više uraditi na promociji jer stranci ne razumiju šta je dok im ne objasnimo -kazao je Pivljanin.

Na sajmu su prisutni i učenici SMŠ “Ivan Goran Kovačić” , iz preduzetničkog kluba “Art and  Craft”, a Balša Lazović ističe da su tu prvenstveno jer će sav novac od prodaje donirati u humanitarne svrhe.

Sajam suvenira i eko hrane biće otvoren sutra i u nedelju od 9 do 19 h.

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com