Kultura

Sa selektorkom Ljiljanom Karadžić kroz postavku 49. Hercegnovskog zimskog salona

Prvo, javno, stručno vođenje kroz dva izložbena prostora Galerije „Josip Bepo Benković“ i postavku 49. Hercegnovskog zimskog salona biće organizovano sutra, u subotu, 13. februara, od 14  sati. Postavku koju je objasnila naslovom “Očuditi / začuditi”  predstaviće zainteresovanoj publici  selektorka ovogodišnjeg Salona, istoričarka umjetnosti  Ljiljana Karadžić.

Uvođenjem javnih stručnih vođenja koja su uobičajena praksa u respektabilnim muzejima i galerijama u svijetu, pa i u regionu, galerija „Josip Bepo Benković“ se pridružuje mreži progresivnih institucija kulture i doprinosi popularizaciji i boljem razumijevanju savremene umjetnosti, objašnjava direktor ove ustanove Đuro Beli Prijić.

Podsjeća takođe, da na Salonu, osim crnogorskih umjetnika, učestvuju umjetnici iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rusije i Ukrajine. Selektorka je željela da, kroz jedan od mogućih presjeka, prikaže aktuelna i vitalna kretanja na pluralističkoj likovnoj sceni. Ukrštanjem etabliranih, provjerenih i potvrđenih umjetničkih praksi sa svježim idejama mladih umjetnika sklonih otklonu od tradicije i istraživačkom izletu u neotkriveno i nepoznato kreirana je fuzija subjektivnih perspektiva autora i apostrofirana suštinska uloga imaginarnog. Svi odabrani umjetnici su osim u lokalnim sredinama, učestvovali na važnim selektiranim internacionalnim izložbama, a čak troje izlagača je predstavljalo svoje države na Venecijanskom bijenalu.

Nagrade salona su dobili Siniša Radulović, Jelena Tomašević i Igor Bošnjak, a termin za samostalnu izložbu u galeriji „Josip Bepo Benković“ i rezidencijalni boravak u Doclea European Art Community dobila je Marija Šević.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com