DRUŠTVO

ROMSKE PORODICE SA ŠIŠTETA JOŠ ČEKAJU USELJENJE U KUĆE U DRENOVIKU, ZAVRŠENE PRIJE GODINU

Projekat izgradnje objekata za romske porodice sa Šišteta, koji žive u neuslovnom smještaju, započet u septembru 2015. godine, dobio je finansijsku podšku Ministarstva inostranih poslova Njemačke, njemačke humanitarne organizacije „Help“, Opštine Herceg Novi i NVO „Mladi Romi“. Kako ni danas nije završen, romske porodice još nisu uselile u nove domove. Naš saradnik Mehmet Gigo Beriša je, za emisiju „Romano them – Svijet Roma“, u razgovoru sa nadležnima pokušao da sazna kada se očekuje predaja ključeva porodicama kojima su kuće namjenjene.

Predstavnik Roma Vesko Ametović, kaže da više 20 godina žive u neuslovnom naselju na Šistetu, i da su nezadovoljni što ne mogu preći u nove objekte koji su završeni.

– Ovdje je jako neuslovno, kućice nam prokišnjavaju, ima dosta vlage i blata. Brinem za ovu djecu, ne za nas. Mi smo se nadali da ćemo prije zime da se preseliimo u nove kuće koje su još prije godinu dana izgrađene u Drenoviku. Ostalo je još da se odrade potporni zidovi i da se pusti struja, ali ništa se ne radi, a kuće nam propadaju. Ja ne znam zašto su stali. Svi iz naselja smo nezadovoljni, spremni smo da izađemo  ispred Opštine, a zamolićemo i sve  građane da nam pomognu da napišemo peticiju, da bi pokrenuli useljenje,  poručio je  Ametović.

Iako je srećna što će njena porodica dobiti novu kuću, i Senada Ametović ne krije razočaranje što na useljenje čekaju skoro godinu i po.

Predstavnik organizacije „Help“ Kalus Mok smatra da je naselje u Drenoviku moglo i ranije da bude osposobljeno za život.

–  Projekat je i prije godinu dana trebalo da bude završen. Do sada nismo imali iskustvo da je za realizaciju jednog takvog projekta potrebno toliko vremena, istakao je Mok, koji nije mogao da kaže okvirni datum useljenja porodica u ovo naselje.

– Od nadležnih u Opštini Herceg Novi smo tražili te informacije, ali do sada nismo dobili odgovore. Na sastanku u Opštini održanom u decembru 2016. godine smo dogovorili aktivnosti koje su neophodne da bi se porodice mogle useliti. Mi smo naše obaveze završili, sada očekujemo da i lokalna uprava završi svoj dio posla. Informisao je i da „Help“ ove godine ima druge planove i podržaće romske porodice u nekim drugim gradovima u Crnoj Gori, poručio je Mok.

Sekretar Sekretarijata za komunalnu djelatnosti i ekologiju Ilija Peulić, kaže da je on preuzeo projekat prije godinu dana, i intenzivirao njegovu realizaciju. [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/02/ilija-peulic-2.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

 

–  Opština je učinila sve što je bilo do nje i što je predviđeno sporazumom, to jest ugovorom i aneksom ugovora, koji je u potpunosti ispoštovan. Moram naglasiti da je „Help“ radio na projektnoj dokumentaciji kojom nisu predvidjeli uređenje terena između tih kućica, a tu je nastao problem. Mi smo tenderom angažovali firmu koja treba da obezbijedi minimalne tehničke uslove, da bi mogao biti obavljen prijem objekata. Struja je dovedena, razvedena i sve ostalo je spremno, rekao je Peulić i istakao da osam porodica sa Šišteta ne mogu useliti u nove kućice u Drenoviku ako  one nisu tehnički primljene.

– Prilikom tehničkog prijema je ustanovljeno da nije urađeno uređenje terena, što je veoma bitan segment, a ono nije urađeno jer „Help“ to nije predvidio projektom. Krajem 2016. godine smo tenderom angažovali firmu koja nam je uradila projekat uređenja terena sa predračunom radova. Potrebno je oko  40 hiljada eura kako bi se obavilo uređenje terena, izgradio potporni zid, ograde, parking i prilazni asfaltni put, kako bi čitav taj komleks bio tehnički primljen. Očekujemo da će na prvoj narednoj vanrednoj sjednici Skupštine Opštine biti usvojen predlog uređenja terena, raspisaćemo javni tender, angažovati firmu i nadamo se da će najkasnije za dva i po mjeseca sve biti završeno, rekao je Peulić i dodao da ostaje da se vidi da li će sav trošak da snosi Opština ili će ga podijeliti sa „Help“-om.

Samir Jaha – direktor NVO „Mladi Romi je iskazao zadovoljstvo što je emisija za Rome ponovo pokrenuta, a posebno što su u njenu realizaciju ovoga puta direktno uključeni Romi, i izrazio nadu da će i ostale institucije, posebno lokalne slijediti ovaj primjer. I on se nada da će projekat izgradnje objekata za romske porodice biti uskoro završen.   [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/02/samir-i-gigo-1.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

 

– Mi smo bili partneri „Help“-u na projektu, kao posrednici između romskih porodica, ove organizacije i lokalne samouprave. Cilj je bio da identifikujemo korisnike i da se postaramo da sve  bude realizovano u najboljoj mogućoj mjeri. U projektu je bilo angažovano samo jedno lice, i to svega tri mjeseca, ali smo se trudili da doprinesemo sve dok je projekat trajao. Bitno nam je da  korisnici, koji su trebali i prije godinu dana da usele, budu zadovoljni. Nadam se da ce projekat ubrzo da bude završen. Ukoliko do toga ne dođe, mi ćemo nastojati da obezbijedimo donacije kroz druge izvore prihoda, kako bi to u potpunosti realizovali. Moramo imati na umu da lokacija koju je opredijelila lokalna samouprave nije bila idealna. Samim tim pojavili su se problemi koji su iziskivali dodatna sredstva, koja na početku nisu bila predviđena, objasnio je Jaha.

Ovo je tema kojoj ćemo se u emisiji „Romano them – Svijet Roma“ vraćati sve dok, nadamo se, ne budemo propratili i useljenje romskih porodica u nove objekte.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com