DRUŠTVO

ROMI I EGIPĆANI ŽELE POLITIČKE PREDSTAVNIKE U SKUPŠTINI CRNE GORE

Članice Koalicije „Zajedno za inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori“ uručile su juče inicijativu za izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika Skupštini Crne Gore. Cilj je otvaranje mogućnosti da Romska nacionalna zajednica u Crnoj Gori dobije šansu za političko predstavljanje . Kako se navodi u inicijativi, aktuelni izborni zakon za romsku manjinu nije propisao odgovarajući povlašteni izborni cenzus.

-Nepostojanje romske političke partije, čini da Romi nemaju svoje autentične političke predstavnike u zakonodavnim tijelima države i lokalnih samouprava. Obzirom da aktuelni izborni zakon za romsku manjinu nije propisao odgovarajući povlašteni izborni cenzus, kakav je inače propisao za neke druge manjinske etničke grupe slične demografske veličine, to su i šanse prelaska izbornog cenzusa na državnom nivou za  neku romsku partiju koja bi se osnovala u budućnosti – pri sadašnjim zakonskim rješenjima i teorijski nemoguće- piše u saopštenju koje potpisuju: Samir Jaha, Mladi Romi, Milan Radović, Građanska alijansa, Dragan Koprivica, Centar za demokratsku tranziciju, Elvis Beriša, Phiren Amenca i Fana Delija, Centar za romske inicijative.

Sem Skupštini Crne Gore, pomenuta inicijativa biće dostavljena i na adrese: Odbora za ljudska prava i slobode, Vlade Crne Gore, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Misije OEBSa u Crnoj Gori te Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com