Kultura

ROMAN NIKOLE MALOVIĆA “JEDRO NADE” OBJAVLJEN I NA RUSKOM JEZIKU

Nikola Malović  je u nagrađivani roman „Jedro nade“ upleo  logiku baroka i primorskog načina života, španske katoličke kraljeve, Jevreje i otkriće Amerike, Kolumbovo skrivano porijeklo, svijet koji potpuno zavisi od tehnologije, Perast i mornarsku majicu, a sve je sada u prevodu Ane Rostokine  na ruski jezik  objavila beogradska Laguna.

Tim povodom i podsjećanje: ovo je roman za književne sladokusce. Radnja je smještena  u barokni, bajkoviti grad Perast, u Boki Kotorskoj, jedinom fjordu na Mediteranu. Knjiga nudi bogato, osjećajno i kulturološki beskrajno i znatiželjno iskustvo čitanja.

Glavni junak romana Nikola Smekija je ambicioni modni industrijalac iz Barija, koji se na poziv gradonačelnice vraća u Perast, grad svojih predaka da bi ponovo pokrenuo tradicionalnu proizvodnju mornarskih majica.

Malović nam kroz ljubavnu priču u zvanično najljepšem zalivu na svijetu opisuje doba u kome potpuno zavisimo od tehnologije. Google je evoluirao i preuzeo ulogu boga, pa nadgleda sve i svakoga.

Knjiga uvodi čitaoca u finale proučenom tvrdnjom da je Kristifor Kolumbo bio konverzos, Jevrej porijeklom, jer je čudno da na tri broda 1492. godine nema katoličkog sveštenika, ali ima Luisa de Toresa, tumača za hebrejski, što baca novo svijetlo na nama znanu istoriju.

U romanu „Jedro nade“ čitaoci će moći da saznaju kako je Veliki knez Konstantin Nikolajevič Romanov, admiral flote, izdao naredbu da mornarska majica postane ruska uniforma 19. avgusta 1874. Upoznaće i nautičkog pedagoga, kapetana Marka Martinovića, u Pomorskoj školi u Perastu koji je 1698.  obučavao sedamnaest pitomaca cara Petra Velikog. Peraštanin Matija Zmajević je admiral ruske Baltičke flote. Marko Vojnović, Srbin iz Boke, bio je admiral ruske Crnomorske flote.

Roman „Jedro nade“ na ruskom možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu  www.laguna.rs,

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com