DruštvoUncategorized

RIMOKATOLIČKI VJERNICI OBILJEŽAVAJU VELIKI PETAK

Rimokatolički vjernici i hrišćani, koji se pridržavaju Gregorijanskog kalendara, danas obilježavaju Veliki Petak, kao najtužniji dan u spomen na stradanje Isusa Hrista na Golgoti. Prema hrišćanskom vjerovanju, Isus Hrist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a uskrsnuo u nedjelju. Veliki petak jedini je dan u godini u kojem nema euharistijskog slavlja. Ne zvone crkvena zvona, oltar je bez krsta, oltarnika, svijeća ili cvijeća kako bi se naglasile Isusove muke.

Na Veliki petak vjernici farbaju uskršnja jaja. Ona su simbol novog života i Isusovog uskrsnuća. Povodom Velikog Petka u katoličkim crkvama se obavljaju službe Muke Gospodnje, kao uspomena na stradanje Isusa Hrista na Golgoti. Iz hercegnovskog župnog ureda obavještavaju vjernike da će danas biti održana  Služba Muke Gospodnje u Crkvi Svetog Jeronima u Starom gradu u 18 časova.

Sutra će Vazmeno bdjenje u Svetoj noći početi  u 20  časova. U Crkvi Svetog Jeronima biće obavljeni obredi  Svete mise Ponoćke, biće riječi o darovima Božjim, nakon čega će pristupiti  slavljenju  euharistije nakon čega će obaviti  blagoslov  uskrsnog jela i prirediti trpezu agape.  U nedelju, na Uskrs Svete mise biće održane u  župnoj crkvi u 10 časova  i  u Crkvi Sv.Antuna u 18  časova.

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com