DRUŠTVO

RESTAURACIJA IKONSTASA I UREĐENJE CRKVE SVETE VARVARE NA MOKRINAMA

Žitelji sela Mokrine finansiraju radove na restauraciji ikonostasa, uređenju unutrašnjosti crkve Svete Varvare i pjevnice. Radovi se odvijaju uz blagoslov Mitropolije crnogorsko primorske, a na restauraciji ikonostasa radi ikonopisac Ivan Zečević.

I ovog puta kao i do sada, mještani su složni i spremni da pomognu uređenje crkve i okolnog dijela, kazao je Zoran Bijelić.

-Svi parohijani odazovu se koliko je ko u mogućnosti, kao i kad se radio ogradni zid, crkvena kuća, parking, tako i sada. Moram istaći ovom prilikom porodicu Nikše Gojkovića i privrednike koji su porijeklom iz ovog sela. Za sadašnju obnovu urađen je projekat za restauraciju ikonostasa, idejno rješenje i projekat za pjevnicu, koja takođe nije bila u funkciji 15 godina. Biće urađena i dekorativna rasvjeta za unutrašnjost crkve i zvonik.

Finansijska kontrukcija u načelu je zaokružena,a posao bi trebao biti završen do Vaskrsa, kazao je Bijelić.

-Rad obuhvata više faza: rad na ikonostasu iznosi 6 000 eura, pjevnica 3 000 do 4 000 eura, dekorativna rasvjeta i još neki sitniji radovi zbog kojih nemamo konačnu sumu, a posao će pokazati koliko će nam trebati novca. Ako bude falilo, sigurno će opet neko priteći u pomoć. Planirani posao trebao bi biti gotov do Vaskrsa, kazao je Bijelić.

Obnova crkve mnogo znači stanovnicima ovog mjesta, kazao je mještanin Momo Prlainović.

-Ima dosta posla ali sve će zavisiti od finansija. Mi se okupimo, svi pomognemo, najviše je inicijativa na Nikšu Gojkovića, a on ne pita za cijenu samo angažuje radnike. Obnovljen je zvonik, majstor Ivan sada radi ikonostas, kaže da će mu trebati tri mjeseca, a kaže da je garancija na ono što radi 100 godina.

Crkva Svete Varvare potiče iz 17. vijeka, a obnovljena je 1849. godine o čemu govore dva natpisa, nad vratima i na crkvenoj kući. Kasnija obnova datira iz devedesetih godina kada je rađena restauracija ikona i ikonostasa i uvedena je struja u hram.

Druga faza biće freskopisanje, kaže Bijelić.

-Tada će biti pružena prilika svakome ko bude želio da donira i sebe da ugradi u ovaj hram.

Mokrine su nekada bile selo sa 160 kuća, a sada je mjesto koje odumire, priča mještanin Prlainović.

-Sada ima 105 glasača. Vikendom neko izađe, ali nema više ognjišta a nekada ih je bilo 17, kazao je Prlainović.

Ikonstas crkve Svete Varvare koji je uvezen polovinom 19. vijeka nakon obnavljanja crkve, radili su venecijanski majstori. Ornamenti na ikonostasu su bili pozlaćeni, ali je veliki dio pozlate otpao usled uticaja vlage.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com